open-navfaktor-logo
search
Jednoglasno
Zaposleni u srednjim školama odbili ponudu iz Vlade USK
Zaposleni u srednjem obrazovanju u Unsko-sanskom kantonu odbili su ponudu Vlade Unsko-sanskog kantona kojom bi osnovica za plaće bila povećana na 320 KM, jer smatraju da to nije izjednačavanje svih budžetskih korisnika.
23.02.2022. u 13:55
get url
text
Samir Fajić

- Članstvo se izjasnilo, jednoglasno je to odbijeno. Nećemo potpisati sporazum dok u njemu ne bude definiran i isplatni koeficijent koliki imaju organi uprave – kazao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

VEZANI TEKST - USK nema novca da poveća plaće od januara već od aprila, sindikati obrazovanja nezadovoljni

Budžet Unsko-sanskog kantona za ovu godinu usvojen je u većem iznosu u odnosu na prvobitno planirani jer je Vlada USK planirala od aprila isplaćivati uvećane plaće policiji, obrazovanju i upravi. Preciznije, planirana je osnovica za isplatu plaća od 320 KM.

Tada su iz Vlade USK rekli da žele izjednačiti osnovcu za plaće svima. Međutim, kako je kazao Fajić, zaposleni u organima uprave uz ovu osnovicu imaju i isplatni koeficijent od 1,06 što daje šest posto veću plaću nego ostalim.

- Nastavit ćemo pregovore jer je svakako ta uvećana plaća planirana tek od aprila – rekao je Fajić.

Dodao je da se nadaju dogovoru pa stoga ne bi da prejudicira daljnje korake ukoliko do dogovora ne dođe.

O ponudi iz Vlade USK treba da se izjasni i članstvo Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja na onlie sastanku planiranom za kasno večeras.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.