- Ta dva slučaja nisu povezana. Ljekar je izgubio čula okusa i mirisa i to je prijavio, testiran je i utvrđeno je da je pozitivan. Bit će testirani članovi njegove porodice, kao i svi koji su radili s njim u smjeni. Pacijent koji je sinoć doživio akutni infarkt primljen je na Kliniku za interne bolesti, po prijemu je po protokolu testiran i utvrđeno je da ima koronavirus. Taj pacijent je izoliran u posebnoj sobi i bit će danas, najvjerovatnije, prebačen na Kliniku za infektivne bolesti - rekao je za faktor direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović

Za sada slijedi izolacije i testiranje smjene Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, dodaje Jusufović, a ako bude potrebe i cijele klinike.

- Riječ je o klinici gdje se rade hitni slučajevi i jako teški pacijenti. Ta klinika neće biti zatvorena i imat ćemo uvijek ekipu hirurga i anestetičara da se pobrinu za hitne slučajeve, one kojima je život ugrožen - kaže dr. Jusufović.

Ova dva međusobno nepovezana slučaja ukazuju da se epidemiološka situacija pogoršava, a samo jučer u TK je potvrđeno devet novih slučajeva oboljelih od COVID-19.

- UKC neće popuštati svoje mjere zaštite. I dalje imamo trijažni šator, anketiranje svih koji ulaze te testiranje svih pacijenata po prijemu - dodao je Jusufović.