open-navfaktor-logo
search
Afera u Hrvatskoj
Zašto je firma za pranje novca otkupila dugove SDP-a: Članovi tvrde da organi stranke nisu donijeli tu odluku
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić priznao je da ta stranka ima obaveze prema firmi "Analytics Experts", koja se u posljednjih nekoliko dana nalazi u centru afere koja potresa susjednu Hrvatsku.
22.05.2020. u 16:42
get url
text
get url
text

Obaveze koje SDP ima prema toj firmi su, tvrdi Nikšić, uredno prikazane u bilansama i svim ostalim izvještajima koje su stranke obavezne podnositi na godišnjem nivou.

VEZANI TEKST - Kakav je posao SDPBiH sklopio sa "Analytics Expertsom", firmom za pranje novca iz Hrvatske?

 

- Nije bilo nikakvih plaćanja od strane SDP-a prema navedenoj firmi do sada. Oni nisu ništa direktno radili za SDP. Otkupili su potraživanja od onih koji su radili za nas i prema kojima smo imali neizvršenih obaveza. Nama je odgovaralo da te obaveze odgodimo i što kasnije platimo – napisao je Nikšić na društvenoj mreži Facebook.

Obaveza SDP-a prema firmi "Analytics Experts", koja je u Hrvatskoj umiješana u pranje novca, teška je čak 230.000 KM. Zanimljivo je da je ova firma osnovana uoči Općih izbora u BiH 2018. godine.

Da SDP duguje novac toj firmi, već je javnosti bilo poznato na osnovu finansijskih izvještaja koje političke stranke dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. Uprkos objašnjenju da se radi o otkupljenim potraživanjima drugih firmi kojima je SDP dugovao novac, Nikšićev istup je nametnuto još veći broj pitanja vezanih za ovu aferu.

Osnovno pitanje koje se nameće je zašto bi firma iz Hrvatske nedugo nakon osnivanja otkupila dugovanja SDP-a u iznosu od čak 230.000 KM i izašla u susret toj stranci na način da joj odgodi otplatu duga na takav vremenski period da SDP do danas, prema Nikšićevim tvrdnjama, nije isplatio ni marku duga toj firmi.

Upitno je i na koji bi način SDP trebao vratiti taj dug, uzimajući u obzir činjenicu da je isplata dugovanja uposlenicima te stranke za njeno rukovodstvo bio nepremostiv izazov. Da li je SDP dug trebao vratiti na neki drugi način, poput pogodavanja vlasniku "Analytics Expertsa" ili njemu bliskih osoba kroz institucije vlasti, pitanje je na koje Nikšić svakako ne bi odgovorio, ali bi trebali odgovoriti možda istražni organi.

Hrvatski USKOK je, podsjetit ćemo, tu firmu i njenog vlasnika Tomislava Pavkovića označio kao organizatore lanca prevara koje su vlasnicima firmi omogućile izvlačenje više od 20 miliona kuna, te utaju oko 11,3 miliona kuna poreza.

O finansijskim problemima SDP-a su mediji ranije izvještavali, a ti su problemi, kako su pojašnjavali zvaničnici te stranke, nastali nakon što je Vlada FBiH otkazala zakup SDP-ovih prostorija, što je toj stranci na mjesečnom nivou osiguravalo prihod od oko 42.000 KM, te uslijed loših izbornih rezultata koji su reducirali dotok novca iz budžeta. S tim uvezi vrijedi napomenuti da je upravo predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bio najglasniji kritičar umanjenja novca predviđenog za finansiranje političkih stranaka iz budžeta.

VEZANI TEKST - Vapaj iz Alipašine 41: Nikšić se žali što će već osiromašeni SDP dobiti manje novca iz budžeta

 

Donedavni član SDP-a Edin Delić tvrdi da je pitao sve SDP-ovce koje je znao i da mu niko nije mogao ponuditi odgovor koji je to stranački organ donio odluku o sklapanju bilo kojeg "deala" od preko 200.000 KM.

- SDP-ovci "na terenu" su sami snosili većinu i gotovo sve svoje troškove, pa čak smo imali i obaveze prema Centrali. Oni koji su ubjedljivo pobijedili u svojim sredinama, a među kojima ću izdvojiti Tuzlanski kanton i Općinu Lukavac, nemaju pojma ko je "Analytic Experts" – dodaje Delić.

Delić ističe da nekoliko "uglednih SDP-ovaca" živi na veoma visokoj nozi, te da razvijaju biznise i rasipaju novac, a da utrošak tog novca stranačko članstvo nikada nije imalo priliku vidjeti gdje taj novac odlazi.

- Zaboravili smo da je SDP plaćao čak telefone i suprugama funkcionera, zaboravili smo kako su se i koliko koristila službena vozila, ne pitamo se koliko naprimjer vozača i automobila ima SDP i čemu služe – tvrdi Delić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.