open-navfaktor-logo
search
Nakon burnih reakcija
Zašto je sudija Branko Perić tražio izuzeće u predmetu "Respiratori"?
Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, zatražio je izuzeće iz predmeta "Respiratori" u kojem predsjedava tročlanim Sudskim vijećem.
30.11.2022. u 13:10
get url
text

Zahtjev je podnio predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu, a u njemu je kao razloge naveo neviđeni pritisak javnosti i medijski linč kojem je izložen nakon što je izrekao oslobađajuću presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih.

Njih je Tužilaštvo BiH optužilo, ali prema odluci Suda nije i dokazalo da su kao organizovana kriminalna grupa prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića, koji je na zvanično nikad utvrđen način zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži, usljed kojih je naknadno preminuo u bolnici.

Iako Perić ovu odluku niti je mogao donijeti, niti je donio sam, uslijedila je dosad nezabilježena hajka protiv jednog sudije zbog presude koju je izrekao.

Izrekao, ali ne i samostalno donio, jer Branko Perić, iako predsjedavajući Vijeća, jedan je od trojice, čiji glasovi vrijede potpuno isto. Da su u kojem slučaju druga dvojica članova Sudskog vijeća, a to su u ovom slučaju bile sudije Izo Tankić i Nenad Šeleda, bili za osuđujuću presudu, takva presuda bi bila i izrečena. I nju bi također bio dužan izreći predsjedavajući Vijeća sudija Perić.

Ovdje vrijedi istaći da se radi o najiskusnijim sudijama Suda BiH i to sudijama krivičarima sa dugogodišnjim iskustvom.

Zbog čega se onda nakon oslobađajuće presude na meti našao samo sudija Perić?

Razlozi za to mogli bi se potražiti upravo u tome da je Perić predsjedavajući Sudskog vijeća i u predmetu "Respiratori", dok Tankić i Šeleda ne postupaju u tom predmetu.

Perić je predsjedavajući vijeća u predmetu "Respiratori" postao igrom slučaja, a nakon što je sutkinja Džemila Begović, koja je prvobitno bila predsjedavajuća Vijeća, otišla u penziju. S obzirom na to da je od početka suđenja bio član Vijeća, Perić je tada postavljen za predsjedavajućeg, dok je za trećeg sudiju postavljen Goran Radević. Drugi član Vijeća u predmetu "Respiratori" je bio i ostao sudija Braco Stupar.

Perić je očigledno pokušao spriječiti da se njegovo ime vuče po blatu političkih prepucavanja u koje je debelo uvučeno i bh. pravosuđe. To posebno kada se uzme u obzir da se radi o jednom od rijetkih nosilaca pravosudnih funkcija koji se nije libio javno istupati i u tim svojim istupima žestoko kritikovati sve negativne pojave u tom istom pravosuđu.

Kako su nam pojasnili izvori upućeni u procedure Suda Bosne i Hercegovine, iako je Perić zahtjev za izuzeće podnio predsjedniku Suda Ranku Debevcu, odluku o tome ne može donijeti predsjednik Suda jer ga on nije ni imenovao u sudeće vijeće.

Stoga će Sud najvjerovatnije u narednim danima sazvati Opću sjednicu, koju čine sve sudije Suda BiH koje će odlučivati o Perićevom zahtjevu.

Problem bi moglo predstavljati to što osnov za izuzeće zakonski može da bude samo sumnja u nepristrasnost, dok zakon ne prepoznaje pritisak javnosti na sudiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.