open-navfaktor-logo
search
Milionska dubioza
Zašto je sve skuplje meso u Bosni i Hercegovini?
Bosna i Hercegovina totalno zavisi od uvoza mesa, koje je poskupjelo na inostranom tržištu pa i BiH. Uz to poskupjela je i stočna hrana, ali najveću pometnju na tržištu izazvala je agresija Rusije na Ukrajinu, pa su mnoge zemlje zabranile izvoz, a kada je malo mesa u ponudi onda cijene rastu, jer farmerima u BiH više se skoro ne isplati tov junadi. 
26.03.2022. u 07:16
get url
text
Meso

Bosna i Hercegovina podložna je svakoj oscilaciji na tržištu, kako u pogledu cijena, tako i količina, tako da i u narednom periodu očekujemo rast cijena i u mesarama, poruka je naših sagovornika.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko devet maraka, a sada je ta 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM. Mljeveno meso u mesarama bilo je 10, a sada je 12 maraka i više jedan kilogram.

Razlog za to, kako nam je kazao Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kada je smanjena ponuda i potražnja bilo kojeg artikla, skače njegova cijena.

- Ponuda mesa je smanjena, a telad smo uvozili iz Poljske, Rumunije i Ukrajine. Poljska je zabranila izvoz hrane, u Ukrajini je rat, a Rumunija ne može osigurati sve farmere u BiH koji tove junad. Zato je došlo do nedostatka bikova za klanje pa je ponuda manja i cijena je veća – kaže Vasić.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH tvrdi da je definitvno razobličena priča primarnih proizvođača u BiH o ogromnim količinama domaćeg mesa koje imamo i da je trebalo zabraniti uvoz mesa.

- Sada se u ovoj krizi pokazalo šta bi se desilo da je Vijeće ministara BiH zabranilo uvoz mesa. Sada kada imamo smanjenu ponudu mesa na tržištu, pokazalo se da nemamo dovoljno domaćeg mesa - predlaže Vasić.

Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH, kaže da se u većem entitetu BiH godišnje utovi oko 9.000 junadi, što je malo.

- Iz godine u godinu opada tov junadi jer nije bilo dovoljno novčane podrške za ovu proizvodnju, a uz to je došlo do velikog poskupljenja hrane za stoku. Domaći proizvođači mesa nisu bili baš voljni da kupuju od domaćih proizvođača tovljenih junadi i uglavnom su bili bazirani na uvoz mesa. Već od decembra prošle godine počelo je poskupljenje mesa u Evropi, pa i u BiH. Naši poljoprivrednici odustaju od proizvodnje mesa jer im se to ne isplati, zbog skupe stočne hrane. Trenutno, otkupna cijena jednog kilograma žive vage junetine je oko pet maraka, a ni po toj cijeni nije isplativo toviti junad. Vjerovatno će doći do smanjene ponude mesa u BiH i cijene će rasti, tako da će ga kupovati samo građani sa dubokim džepom - poručuje Kahriman.

Činjenica je da niz godina uvozimo sve vrste mesa bez ikakve kontrole i sada smo došli u situaciju da još više uvozimo, a uz to domaći proizvođači odustaju od tova jer im se ne isplati, smatra Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede RS-a.

- U Bosnu i Hercegovinu se uvozi uglavnom meso treće kategorije po damping cijenama i jeftino je, a u Evropskoj uniji skoro nikako se ne prodaje. Naši potrošači primorani su kupovati ovo meso jer je jeftinije. Nekontrolisan uvoz mesa utjecao je na domaću proizvodnju i došli smo u situaciju da imamo veliku dubiozu i to su milionske cifre koje rastu iz godine u godinu od uvoza mesa – pojašnjava Stojanović.

Jedina opcija koja je ostala, prema mišljenju našeg sagovornika, jest hitno povećanje poticaja na tov junadi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.