- Evidentno je da će doći do uvođenja mjera zabrane ulaska svim vozačima koji ne budu imali potvrdu o vakcinisanju jednom od vakcina protiv koronavirusa. Ukoliko se u kategoriju prioritetnog vakcinisanja ne uvrste uposlenici firmi koje pružaju usluge transporta, mogli bi doći u poziciju da u BiH mogu da svoje proizvode uvoze sve strane firme a da naš izvoz bude onemogućen. To bi imalo ozbiljne posljedice za sve naše izvozno orijentisane firme – upozorio je tom prilikom Adžem.

I u Privrednoj komori FBiH svjesni su da bi to uskoro mogli suočiti s velikim problemom.

- U svakodnevnom smo kontaktu sa firmama koje svoju robu izvoze na tržište Evropske unije. Zasad nema problema i ne vjerujemo da će doći do blokada. No, bez  obzira na trenutno stanje, ići ćemo prema izvršnoj vlasti sa zahtjevom da se i vozači uvrste u prioritetne grupe za primanje vakcine protiv COVID-19. Pri tome mislim da bi se to trebalo odnositi ne samo na vozače na međunarodnim linijama, već i u domaćem saobraćaju, jer mogu biti prenosnici zaraze unutar BiH – kaže Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge pri Privrednoj komori FBiH.

Malićević podsjeća da su u vrijeme lockdowna u periodu mart – maj prošle godine bili omogućeni transportni koridori.

- Nadamo se da će tako biti i ovaj put. Ponavljam, vjerujem da ćemu kada vakcine počnu dolaziti moći vakcinisati vozače jer se ne radi o nekom ogromnom broju, a bave se poslom u kojem ima mnogo kontakata – ističe Malićević.