open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Zastupnici iz RS-a napustili sjednicu Parlamenta BiH zbog zajedničke izjave o državnoj imovini
Zastupnici stranaka iz RS-a napustili su današnje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
19.04.2023. u 15:22
get url
text
Zastupnici iz RS

VEZANI TEKST - Bećirović, Komšić i predsjednici stranaka potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini: Krajnje je vrijeme...

Razlog je, kako se moglo čuti, zajednička izjava o državnoj imovini Bosne i Hercegovine koju su usaglasili i potpisali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić.

Darko Babalj, šef Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i Za pravdu i red, kazao je da je razlog "sveopća sitauacija u BiH koja nije dobra za građane RS-a, FBiH i BiH".

- Mislim da je ovaj naš gest gest upozorenja - dodao je Babalj.

Milan Petković, zastupnik Ujedinjenje srpske, rekao je da je "povrijeđen, iznenađen i šokiran izjavom koju su potpisali bošnjački političari, nosioci vlasti".

Pozvao je ostale kolege iz RS-a da se povuku i razgovaraju o daljnjem radu i učešću.

S obzirom na to da ovo nije bila tačka dnevnog reda današnje sjednice, na to je Petkovića upozorio predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP), na šta je Petković nekoliko puta zagalamio "nemojte me prekidati". 

- Nemamo o čemu pričati. To je tačka - dodao je. 

Zlatan Begić, zastupnik DF-a, rekao je da zaista ne zna o čemu se radi i da je napravljena neka atmosfera.

Nebojša Radmanović, dopredsjedavajući Zastupničkog doma, potom je odgovorio da je napravljena atmosfera napada na Dejtonski mirovni sporazum, nakon čega su i iz SNSD-a napustili sjednicu.

U toku je pauza data zbog novonastale situacije. Predsjednici klubova ostalih stranaka pozvani su kod Zvizdića u kabinet.

Ovome je prethodio i verbalni obračun Sanje Vulić, predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a, sa Zvizdićem, a zbog ranije rasprave o zakonu o graničnoj kontroli.

Vulić je rekla da je neviđen način na koji se Zvizdić kao predsjedavajući odnosio prema zastupnicima iz RS-a, ustvrdivši da nije upozorio na dobacivanja tokom rasprave o zakonu o graničnoj kontroli.

- Osokolila vas je dekralaracija koja je potpisana i onda ste krenuli đonom na Srbe. Tražit ćemo izjašnjenje i etičkog odbora. Ako mislite da smo mi Srbi blesavi, da samo vi Bošnjaci možete da se okupljate oko nekih ideja, to je iluzija. Mi itekako znamo. Mi ćemo u dogovoru i saradnji s kolegama odgovoriti kako to dozvoljava Poslovnik – dodala je Vulić.

Zvizdić je rekao da s gnušanjem odbacuje njene primjedbe, da smatra da je bio tolerantan, a od danas će biti rigorozniji. Upozorio je Vulić da mu više nikada ne stavlja riječi u usta.

Medijima se nakon toga objavio poslanik SDS-a Mladen Bosić koji je naglasio da se vraćaju priče o zastavama i stvarima koje mogu jedino dovesti do produbljivanja nerazumijevanja.

Također, ocijenio je da su "svi bošnjački politički faktori potpisali dokument koji predstavlja napad na imovinu Republike Srpske", referirajući se na zajedničku izjavu o državnoj imovini koju su danas potpisali lideri nekoliko stranaka.

Bosić smatra da je to pokušaj daljeg zaoštravanja stanja u BiH te je pozvao političare da razmislite o posljedicama svojih poteza po ukupnu situaciju u BiH.

Dodao je da je njihovo napuštanje sjednice upozorenje da treba "ohladiti glave" kako ne bi došli u bezizlaznu situaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.