open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici položili zakletvu, a onda je Radmanović spomenuo "dogovor" o kojem nisu svi obaviješteni...
Novoizabrani zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dali su svečanu izjavu, čime su danas na konstituirajućoj sjednici ovog doma, preuzeli mandate. No ubrzo potom uslijedila je prva pauza i prve kritike.
01.12.2022. u 13:18
get url
text

Na sjednici je prisutan 41 od 42 zastupnika. Sjednicu trenutno vodi Nebojša Radmanović (SNSD), kao najstariji novoizabrani zastupnik što je sam Radmanović prokomentirao riječima "na moju žalost". Kazao je i da sjednici prisustvuju članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u broju u kakvom nisu bili na sjednicama u prethodnom mandatu. Radmanović je inače bio predsjedavajući ovog doma u proteklom mandatu. 

{$galerijaFotografija}

Nakon davanja zakletve zastupnika, slijedeći dnevni red zastupnici su predložili kandidate za predsjedavajućeg Zastupničkog doma i njegova dva zamjenika.

Radmanović je kazao da su "u dogovorima zaključili da dužnost predsjedavajućeg treba da obavlja kandidat iz reda bošnjačkog naroda, prvi zamjenik iz reda hrvatskog naroda, a drugi zamjenik iz reda srpskog naroda". Obrazložio je da su propisi takvi da predsjedavajući doma ne može biti iz istog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Predsjedavajuća Predsjedništva je Željka Cvijanović (SNSD), a trenutni predsjedavajući Vijeća ministara je Zoran Tegeltija (SNSD).

Potom je Nihad Omerović, zastupnik Naroda i pravde, predložio Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg, koji je i dosad bio u rukovodstvu Zastupničkog doma.

Zatim je Šerif Špago, zastupnik SDA, zatražio polusatnu pauzu radi konsultacija jer nisu upoznati s dogovorima o kojim je govorio Radmanović.

- Pošto je Radmanović spomenuo neke dogovore, a mi nismo učestvovali ni u kakvim dogovorima u vezi sa sjednicom, Klub SDA traži pola sata pauze - rekao je Špago.

Radmanović je odgovorio da klubovi nisu formirani i da po Poslovniku mogu da rade tek sedam dana nakon konstituirajuće sjednice, ali da ne želi da radi "probleme s brojnim klubom SDA", pa je predložio da čuju prvo prijedloge za rukovodstvo doma, pa će onda dati pauzu koju traži SDA.

Replicirao je Šemsudin Mehemdović, zastupnik SDA, istakavši da su konstituirali klub i da Radmanović ne može zanemariti njihovu snagu u ovom Parlamentu bez obzira na to što su odredbe Poslovnika takve kakve jesu.

- Zato bi bilo dobro da date odmah pauzu jer nismo bili spremni - dodao je Mehmedović.

Istakao je da je Radmanović spomenuo da postoji dogovor, a da oni ne znaju za to, pa je pitao da li je neko potpisao sporazum o parlamentarnoj većini na nivou BiH.

Uslijedilo je predlaganje kandidata za rukvodstvo doma, a potom i pauza koja je u toku.

Tako je Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Marinka Čavaru, koji je predsjednik FBiH proteklih osam godina.

Milan Dunović iz DF-a je prisutne napomenuo na tekst zakletve "gdje smo se obavezali da ćemo štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana".

- I u tom svjetlu za predsjedavajućeg doma predlažem Zlatana Begića koji je iz reda ostalih i koji se izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac - dodao je Dunović.

Miroslav Vujičić, zastupnik SNSD-a, je za drugog zamjenika predložio Nebojšu Radmanovića, a Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, je "u ime kluba SDS-PDP-Liste za pravdu i red" na tu poziciju predložio Mladena Bosića.

Novoizabranim zastupnicima članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nisu uručili certifikate, kao što je to bio slučaj na konstituirajućim sjednicama kantonalnih skupština, Federalnog parlamenta i Narodne skupštine RS-a jer članovi CIK-a nisu pozvani u državni Parlament, što dosad nije bilo zabilježeno. Uvjerenja o dodjeli mandata zastupnici su preuzeli iz stručne službe.

IMG_20221201_125040.jpg
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.