open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnik Mekić pozitivan na COVID-19: Zakasnio sam sa primjenom terapije i upala pluća se raširila
Nastavljena je 28. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS), na kojoj zastupnici raspravljaju o Informaciji Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.
25.08.2020. u 11:39
get url
text

Zastupnik Damir Marjanović je tokom diskusije istaknuo da u KS i u Federaciji Bosne i Hercegovine nije bilo jakog lidera koji je mogao preuzeti odgovornost za koordinaciju svih aktivnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa. U tom kontekstu je izdvojio pozicije kantonalnog i federalnog ministra zdravstva.

- Svi stručnjaci upozoravaju da jesen koja dolazi donosi neke nove izazove. Nemojte da budemo optimistični, to ne znači da će se pojaviti virus koji će biti pet puta gori – izjavio je Marjanović, naglasivši da bi ti novi izazovi mogli biti uobičajene okolnosti koje donosi jesen.

Ukazao je na problem diferenciranja između simptoma COVID-19 i "obične gripe", zbog čega je, smatra on, neophodno intezivnije vršiti testiranja, te je ukazao da su kapaciteti u KS dovoljni da testirana osoba za nekoliko sati dobije rezultate testiranja.

Zastupnik Elmedin Konaković (Narod i pravda) je kazao da je sistem pun kvalitetnih pojedinaca, ali da ne postoji sistem, za što, smatra on, odgovornost snosi Vlada KS i "ministar u bjekstvu" Rusmir Mesihović.

- KS je ubjedljivo najbogatiji, blizu 500 miliona KM su sredstva kojima Zavod zdravstvenog osiguranja raspolaže, a danas imamo situaciju da pacijenti ne znaju šta da rade – izjavio je Konaković.

Konaković je odgovornost za stanje u borbi protiv pandemije koronavirusa fakturisao Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), instituciji koja trenutno jedina pruža usluge liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19. Primarni i sekundarni nivo su, tvrdi on, preopterećeni.

Zastupnica Jasna Duraković (SDP) smatra da je neophodno pokrenuti reklamne kampanje s ciljem edukacije i podizanja svijesti kod djece i mladih, te je ocijenila da vlast u KS potpuno nespremna kreće u novu školsku godinu.

- Kada govorimo o domovima zdravlja, potrebno bi bilo da svi osnuju COVID ambulante, patronažom osiguraju kontrolu u svojim zonama svih COVID pacijenata, te svih onih pacijenata koji nisu pozitivni, ali su stavljeni u samoizolaciju – izjavila je Duraković.

Zastupnik Vedran Jakupović (Narod i pravda) je, kako je kazao, "udario na Demokratsku frontu jer su se začešljali da vode zdravstvo u KS".

- Ljetne bašte treba da se prošire, da se minimizira kontakt između ljudi – upozorio je Jakupović.

Tvrdi da direktor Apoteka Sarajevo mobinguje farmaceute, te ih terorizira konstantnim ugovorima na određeno vrijeme, čime, smatra Jakupović, ugrožava sistem.

Zastupnica Neira Dizdarević (Naša stranka) je kazala da su osobe koje bi trebale biti u samoizolaciji, a nemaju rješenje kojim se obavezuju na tu restriktivnu mjeru, zapravo "hodajuće bombe".

- Ova pandemija je razoktila sve slabosti zdravstvenog sistema i sve leži na plećima entuzijastičnih pojedinaca – izjavila je Dizdarević.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) smatra da ne postoji strategija borbe protiv pandemije koronavirusa, te da se nije dovoljno radilo na informiranju stanovništva o COVID-19.

- Teško je vrijeme kada je ova Vlada došla. Desilo se da je koronavirus počeo da hara. Desilo se to da u jednom trenutku šefica Kriznog štaba ode na godišnji odmor, a premijer završi u bolnici u KCUS-u. Zašto je šefica kriznog štaba otišla na odmor? To je nedopustiv čin – izjavio je Marić.

Marić je kazao da je trebalo sankcionirati sve u Ministarstvu zdravstva koji su otišli na bolovanje. KS, podsjetit ćemo, trenutno nema ministra zdravstva upravo zbog protivljenja SBB-a da podrži kandidate Demokratske fronte za tu poziciju.

Zastupnik Amel Mekić (Narod i pravda) je pitao nadležne zašto se prikupljeni nalazi u domovima zdravlja na testiranje šalju tek nakon 24 sata.

- Zar se ne može organizovati da se PCR testovi nose dva puta dnevno u laboratoriju? Ovo je vanredna situacija. Dajte da se uozbiljimo. Sugrađani nam svakim danom sve više organizuju – kazao je Mekić.

On je kazao da je dobio rezultate nalaza tek nakon 72 sata, a da je to vrijeme ključno za suzbijanje posljedica koronavirusa.

- Zakasnio sam sa primjenom terapije i upala pluća se raširila – kazao je Mekić govoreći o vlastitom iskustvu sa liječenjem COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.