Zastupnički dom FBiH: Zašto zakon o boračkim udruženjima nije na dnevnom redu

objavljeno: 17.04.2018. u 08:01

Zastupnički dom Federalnog parlamenta zasjedat će danas nakon višemjesečne pauze. Prvo je planirana tematska sjednica "Depolitizacija i budućnost obrazovanja u FBiH", na zahtjev Demokratske fronte, a u 14 sati počet će dvodnevna vanredna sjednica sa ukupno 18 tačaka dnevnog reda.

Demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a najavili su da će se danas okupiti pred zgradom Parlamenta FBiH iako na dnevnom redu nema planiranih tačaka koje se odnose na boračke kategorije.

Ministarstvo za boračka pitanja FBiH pripremilo je Nacrt zakona o demobilisanim borcima koji je upućen na mišljenje kantonima, resornim ministarstvima. Zbog duge procedure usvajanja zakona, Ministarstvo je pripremilo Uredbu o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, koja bi se mogla naći na narednoj sjednici Vlade FBiH ukoliko do tada svoje mišljenje o ovom dokumentu budu dala federalna ministarstva finansija i pravde, na čijem čelu su Jelka Milićević i Mato Jozić.

Kada su u pitanju zakoni koji se odnose na boračku populaciju, u parlamentarnoj proceduri trenutno je samo Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu. Međutim, Kolegij Zastupničkog doma ni ovaj zakon nije uvrstio u predloženi dnevni red. Pokušali smo dobiti obrazloženje od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Edina Mušića zašto to nije učinjeno, ali nam se nije javio na telefonske pozive i poruke.

Demobilisani borci poručili su da imaju tri zahtjeva i da čekaju njihovo ispunjenje. 

- Tražimo ukidanje boračkih udruženja jer na nivou FBIH imamo više od 1.600 boračkih udruženja, te da se ukine njihovo finansiranje, zatim da se da borački dodatak i napravi jedinstveni registar boraca kako bi se znalo ko je bio borac, a ko nije – rekao nam je demobilisani borac iz Srebrenika.

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Vesna Švancer kazala nam je da će na vanrednoj sjednici predložiti dodatna tačka dnevnog reda u okviru koje bi se nastavila analiza stanja u boračkoj populaciji koja je već bila na jednoj od prethodnih sjednica.

- Smatram da je pptrebno odvojiti vrijeme za nastavak analize stanja gdje će se obratiti predstavnici Armije BiH i HVO-a jer nisu doneseni zaključci na sjednici koja je održana u januaru. Stoga, smatram da ta tačka nije okončana i da treba posvetiti tome još jedan sat i dati predstavnicima boraca da se obrate, pa da naše komisije u Parlamentu utvrde neke zaključke – kaže Švancer za Faktor.

Dodaje da Nacrt zakona o demobilisanim borcima i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja rješavaju neke od zahtjeva demobilisanih boraca, pa se "treba vidjeti šta još možemo učiniti".

- Jučer u Zenici sam pokušala objasniti borcima sa kojima sam neformalno razgovarala na obilježavanju Dana Armije RBiH da ništa ne treba rješavati silom nego mirnim putem kroz institucije. Naši borci ne znaju ovlasti Vlade i Parlamenta, to je njima sve pomiješano, pa sam im pokušala objasniti. Rekla sam im da mirnim putem, dostojanstveno, to rješavamo. Neka dođu pred Parlament ako imaju potrebu, ali neka se obrate predstavnici i kažu nam šta ih sve tačno muči. Postoje dvije grupacije. Dobila sam jedan mail u kojem se samo traži da se ubaci u proceduru Nacrt zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama i Prijedlog zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja, a ova jučerašnja kategorija traži jedinstveni registar boraca, ukidanje 1.603 udruženja i dodatak – govori Švancer.

Ismet Osmanović, šef Kluba SDA, kaže da su zastupnici ove stranke opredijeljeni da se u normalnoj parlamentarnoj proceduri rješavaju sva ova pitanja na bazi onoga što je Vlada FBiH utvrdila kao određene smjernice u okviru trenutnih mogućnosti Federacije BiH.

- Potreban nam je Nacrt zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, koji je, kao što je poznato, još u Vladi na usaglašavanju sa kantonima, a dugo se čekalo na neke HDZ-ove resorne ministre da daju mišljenje o ovom dokumentu. Mi iz Parlamenta smo nekoliko puta urgirali prema Vladi da nam se dostavi taj zakon i ako bi ga u toku sutrašnjeg dana dobili, mi smo spremni da ga stavimo na dnevni red i o njemu raspravljamo. U Parlamentu, također, imamo pripremljen i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima – kaže Osmanović za Faktor.

Dodaje da su u SDA opredijeljeni da se ova pitanja rješavaju ali naglašava da predlagač neke tačke dnevnog reda mora imati pripremljenu određenu dokumentacija u vidu zakona, analize, zaključaka ili drugih akata.

- Borci uvijek u Parlamentu imaju mogućnost da se obrate i nemamo ništa protiv toga. Ne znam šta će koleginica Švancer predložiti, ali sve što se predloži mora imati neki prateći materijal. Donošenje zaključaka samo radi zadovoljenja forme znamo da ne znači ništa, ali ako oni sa sobom donose rješenja kojima će biti zadovoljni borci i u okvirima su mogućnosti FBiH u ovom trenutku, mi nemamo ništa protiv toga - kaže Osmanović.