open-navfaktor-logo
search
Za nemar ili nepažnju
Završen disciplinski postupak protiv tužioca Jezdimira Spasojevića
Saslušanjem glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i njegove zamjenice te iznošenjem završnih izlaganja, okončan je disciplinski postupak protiv Jezdimira Spasojevića za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.
13.07.2021. u 17:23
get url
text

Mirzeta Begić, zamjenica glavnog tužioca, kazala je kako Kantonalno tužilaštvo TK ima više od 250 glavnih pretresa sedmično, koji se raspoređuju po tužiocima svakog četvrtka, pri čemu se "gleda da na predmete u kojima je određen pritvor ide postupajući tužilac".

Begić je pojasnila kako se termini ročišta određuju nakon što se spis odnese u pisarnu ili glavnom tužiocu, koji je dužan da spis spusti u pisarnu da bi se unio datum, kako, prema njenom pojašnjenju, tužilac Spasojević nije postupio u jednom od predmeta koji se vodio pred sudom u Lukavcu.

- Tada je zamjenik bio Dragan Radovanović i ja. Spis je bio kod tužioca. On je evidentirao odložen glavni pretres, ali nije obavijestio da je spis kod njega i za kad je odložen - rekla je Begić.

Na pitanje punomoćnice Tatjane Savić o tome da li je sačinila službenu zabilješku u kojoj konstatira da Spasojević nije pristupio na glavni pretres, te da je određen drugi tužilac, Begić je odgovorila da jeste, ali da joj nisu poznate negativne posljedice koje su mogle proizaći od odlaska zamjene.

Begić je kazala i kako se dešavalo da tužioci na određena ročišta idu svojim vozilima, a da joj nije poznato da li je tužilac Spasojević ikada tražio naknadu troškova za to korištenje.

Na ročištu je svjedočio i glavni tužilac tuzlanskog tužilaštva Tomislav Ljubić, koji je rekao da komentar tužioca Spasojevića na Facebook objavu bivše potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružice Jukić značajno utiče na integritet Tužilaštva.

Ljubić je kazao da Spasojević prije imenovanja na poziciju zamjenika glavnog tužioca nije uradio ništa loše, te da su mu rezultati bili uredni.

- Pokazao je da je izuzetno uspješan po kriterijima Vijeća - rekao je Ljubić, dodavši kako su Spasojevićevi rezultati sada "nikakvi".

- Od 2019. godine podignuo je sedam optužnica - kazao je Ljubić i dodao kako je to daleko ispod prosjeka drugih tužilaca.

Na pitanje Savić zbog čega je tražio razrješenje Spasojevića prije nego je i stupio na poziciju zamjenika glavnog tužioca, Ljubić je rekao da je tražio razmatranje odluke VSTV-a smatrajući da treba biti preispitana, i napomenuo kako je on imenovan za zamjenika odgovornog za Odsjek za korupciju i ratne zločine.

- Smatrao sam da sa svojim kapacitetima nema sposobnosti da vodi taj odjel - kazao je Ljubić i rekao da je podnio više prijava protiv Spasojevića, ali da ne zna koliko, a jednu prije nego je postao zamjenik.

VEZANI TEKST - Disciplinski postupak: Šta je na Facebooku napisala bivša potpredsjednica VSTV-a

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Spasojevića, osim komentarisanja na društvenoj mreži Facebook, između ostalog i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

U završnom izlaganju disciplinski tužilac Asmir Baćevac je rekao kako smatra da je UDT dokazao sve navode tužbe tražeći da se odredi disciplinska mjera.

- Imajući u vidu raniju odluku iz 2018. godine, kada je sklopljenim sporazumom između UDT-a i Spasojevića za ponašanje u sudu ili izvan njega određena disciplinska mjera, očigledno je da je mjera bila neadekvatna i da nije utjecala preventivno na tuženog - kazao je Baćevac.

Savić je u svom završnom izlaganju tražila da se disciplinska tužba odbaci, navodeći kako Spasojević ročištu nije mogao pristupiti jer mu je naloženo da ide na obaveznu edukaciju.

- Pored činjenice da su tačke (disciplinske tužbe( neutemeljene, Jukić je najbolje okarakterisala da se sudi žrtvi, a ne počinitelju - navela je Savić.

Prvostepena diciplinska komisija VSTV-a će donijeti odluku u propisanom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.