open-navfaktor-logo
search
Protest u Sarajevu
Završen sastanak u Vladi FBiH: Formirali pregovarački tim, rudari ostaju pred zgradom do daljnjeg
Malo iza dva sata poslije ponoći okončan je sastanak u Vladi FBiH o zahtjevima rudara koji od jučer protestuju pred zgradom Vlade.
24.11.2021. u 03:04
get url
text

Sastanku, koji je zakazao premijer FBiH Fadil Novalić, prisustvovali su federalni ministri, menadžment Elektroprivrede BiH, te direktori rudnika. Učešće na sastanku odbili su predstavnici rudara jer, kako su rekli, nemaju više šta pregovarati već traže ispunjenje zahtjeva. 

VEZANI TEKST - Okončan sastanak u Vladi FBiH, rudari skandiraju ispred zgrade

- Večeras sam sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede i Upravni odbor i pozvali smo sindikat rudara koji nažalost nije došao. Želio sam da se upoznamo koji su tačno problemi - rekao je Novalić.

Dodao je da su formirali pregovaračku grupu koja sa sindikatima rudnika treba da ispregovara šta je problem.

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjene generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, kazao je da su izanalizirali svaki od osam zahtjeva sindikata i zadužit će radnu grupu da odmah uđe u pregovore sa sindikatom.

Ponovo je pozvao predstavnike sindikata da se odazovu.

- Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki nisu i o njima treba razgovor. Nemoguće je zamijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps - rekao je Džindić i dodao da se ne smije dovesti u pitanje snabdijevanje električnom energijom za FBiH.

Radnu grupu činit će predstavnici Elektroprivrede BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, te će pozvati predstavnike rudara.

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, kazao je da su očekivali pokušaj iznalaženja rješenja, ali da nisu imali priliku da razgovaraju. Dodao je da "do nas nije".

- Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju. Ako ovako nastavimo, vrlo je moguće da će u narednih 15 dana biti upitno snabdijevanjem električne energije - kazao je.

Stava je da se ne može govoriti o ultimativnim zahtjevima.

Nakon sastanka i izjava za medije učesnika sastanka Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, prokomentirao je da ne prihvataju to što zahtjevi nisu prihvaćeni u cijelosti.

Poručio je da ostaju do daljnjeg.

- Pozivamo radnike u rudnicima da nam se pridruže, pozivamo i građane da nam se pridruže - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.