Zbog čega ova sezona za Portland zavisi od Jusufa Nurkića?

Objavljeno: 13.10.17 u 13:09

Bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić četvrtu sezonu u NBA ligi počet će kao član Portland Trail Blazersa u koje je trejdovan krajem regularnog dijela prošle sezone.

Nurkić s Portlandom kreće u četvrtu NBA sezonu u svojoj karijeri FOTO: ARHIV
Nurkić s Portlandom kreće u četvrtu NBA sezonu u svojoj karijeri FOTO: ARHIV

Povreda fibule spriječila je bivšeg centra Denver Nuggetsa da pokaže sav svoj kvalitet u novom timu, iako su Trail Blazersi dijelom zahvaljujući i njegovim igrama izborili play-off.

Ipak, čini se da američki mediji vjeruju kako će bh. centar tek u ovoj sezoni doći do punog izražaja u timu u koji je stigao protekle sezone.

Nakon što je novinar Justin Verrier za The Ringer nahvalio neosporni talent bekovske linije Portlanda koju čine Damian Lillard i CJ McCollum, američki kolega naveo je i neosporne činjenice zbog kojih bi Nurkić u sezoni koja uskro počinje mogao imati veoma važnu u timu iz Rip Cityja.

- Razliku bi mogao napraviti Jusuf Nurkić. Nakon uspona i padova u protekle dvije sezone u Denveru, Nurkić je pokazao da bi mogao izgledati kao moderni George Mikan - napisao je Verrier, uspoređujući Jusufa s prvim visokim i nadmoćnim centrom u košarkaškoj historiji.

Osim toga Verrier je naveo još neke zanimljive činjenice.

- S Nurkićem su Blazersi imali omjer 14-6 do 1. aprila kada se povrijedio, a jednako su važni i respektabilni statistički podaci - napisao je američki novinar.

U protekloj sezoni Nurkić je u prosjeku igrao 23.3 minute. Postizao je 13.7 poena po utakmici, bilježio 7.3 skoka, te po susretu imao jednu blokadu i jednu asistenciju. Ofanzivni rejting iznosio mu je 111.3, a defanzivni 90.7.