open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zbog Dodika i problema u gašenju požara upućene izmjene Zakona o odbrani, Podžić predlaže bolje rješenje
Zbog problema s davanjem saglasnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za angažman helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenju požara, u parlamentarnu proceduru su u četvrtak stigle izmjene i dopune Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine.
02.04.2022. u 11:31
get url
text
Ilustracija

Izmjene i dopune ovog zakona predložila je zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić i njima se predviđa da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, umjesto konsenzusom, odluke o angažmanu helikoptera donosi većinom glasova.

VEZANI TEKST - Dodik dao saglasnost da helikopteri OSBiH gase požare nakon što je odugovlačio danima

- Konsenzualni način donošenja odluka u cilju angažovanja vojne snage za pomoć civilnim strukturama u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće dosad se pokazao neefikasnim, a često i opasnim po život i zdravlje ljudi, ali i zaštitu njihove i državne imovine. Namjera nije preglasavanje u cilju klasičnih vojnih dejstava, već isključivo u pomoći Oružanih snaga BiH u spašavanju, kontroli i saniranju šteta uzrokovanih prirodnim i drugim nesrećama – objašnjenje je zastupnice Marinković-Lepić.

Ona je tražila usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona po hitnom postupku uz obrazloženje da u ovom trenutku ima pet aktivnih požara i to na području Općine Konjic, Grada Čapljine i Općine Stolac, te da jedan od požara bukti i na području Parka prirode Hutovo blato, pa je nephodna hitna reakcija.

Prijedlog izmjena Zakona o odbrani BiH

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, pak ističe da je u ovakvoj političkoj situaciji usvajanje predloženih izmjena i dopuna Zakona o odbrani BiH nerealno.

- Imamo nikakakvo povjerenje, više nepovjerenje. Tako da će se to sigurno ispolitizirati i neće se razgovarati o upotrebi helikoptera u ove svrhe već o drugim stvarima – dodao je Podžić.

Istakao je da je mnogo bolja ideja da se Predsjedništvo BiH usaglasi i donese odluku kojom će za budući angažman helikoptera OSBiH ovlastiti ministra odbrane ili načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

- Da se to pusti na nivo ministra odbrane, pa čak i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Puno je jednostavnija procedura – naglasio je Podžić.

VEZANI TEKST - Požari bukte, a helikopter Oružanih snaga BiH prizemljen jer Dodik ne radi

Na saglasnost Milorada Dodika za angažman helikoptera OSBiH u gašenju požara na području Općine Prozor-Rama čekalo se deset dana. Danima se čekala i saglasnost za pomoć u općini Konjic.

Zbog nedavanja saglasnosti su na račun Dodika stigle kritike iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, na koje je on odgovorio da Predsjedništvo BiH odluke donosi na redovnim i vanrednim sjednicama, a da nijedna nije zakazana. Demantovao ga je Džaferović.

Na kraju je na sjednici u četvrtak Predsjedništvo BiH uspjelo dati potrebne saglasnosti, a dotad je kiša uveliko pomogla.

No i prošle godine su helikoptere Oružanih snaga BiH tražili Široki Brijeg, Tomislavgrad, Stolac, Neum, Livno…, ali je Dodikova saglasnost izostala. Pomoć vatrogascima, građanima, gorskim službama spašavanja, pružali su helikopteri iz RS-a i kanaderi iz Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.