Pritvor Bavarčiću, protiv koga je najprije otvorena istraga zbog sumnje na izborne neregularnosti na ovom području, produžen je za dva mjeseca zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

S obzirom na izrazito veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inostranstva, koji samo u distriktu Brčko iznosi 5.180, intenzivan fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednih sedmica usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje izbornih nepravilnosti na ovom području.

Predmeti iz ove oblasti u brčanskom tužilaštvu formiraju se svakodnevno, a krivične istrage otvaraju i proširuju kako po prijavama građana, odnosno političkih subjekata, tako i od samog Tužilaštva - po službenoj dužnosti, saopćili su iz ove pravosudne institucije.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Distrikta za glasanje izvan BiH, ovo tužilaštvo je u samo petnaest dana otvorilo sedam predmeta kojima je obuvatilo osam osumnjičenih osoba. Pored Bavarčića, među onima koji su obuvaćeni istragama su i Pejo Mendeš, Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, aktivni zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji su se ponovo kandidirali na te funkcije. Uz njih, osumnjičeni za krivična djela iz izborne oblasti su i Slavko Blažević, otac jedne od zastupnica u lokalnoj skupštini, koja je također ponovo kandidirana za novi zastupnički mandat, te Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković.

Zbog opasnosti da će ometati krivični postupak utjecajem na saučesnike ili svjedoke, svima im je određen jednomjesečni pritvor u kojem se i dalje nalaze, budući da su im žalbe na izricanje ove mjere redom odbijene.

- Budući da i dalje postoje okolnosti usljed kojih su i pritvoreni, Tužilaštvo Distrikta će pred nadležnim sudom tražiti produženje ove mjere u odnosu na sve osumnjičene, što je slučaju Bavarčića već i učinjeno - navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Podsjećaju da je Tužilaštvo Distrikta i ranije otvaralo predmete za krivična djela iz izborne oblasti po kojima je zatim aktivno postupalo.

- U odnosu na opće izbore održane 2018. godine, Tužilaštvo je formiralo tri zasebna predmeta u kojima je provelo potrebne istražne radnje, da bi ih u kasnijoj fazi istrage dostavilo na nadležnost Tužilaštvu BiH. Državno tužilaštvo je nastavilo rad na sva tri slučaja, rezultat čega je nedavno podizanje optužnica pred Sudom BiH - navodi se u saopćenju.