open-navfaktor-logo
search
Najavljene prijave
Zbog korone prekinuta sjednica OV Stari Grad: Službenik CZ-a zaražen, vijećnici nisu ni obaviješteni
Sjednica Općinskog vijeća Stari Grad koja je bila planirana za danas prekinuta je odmah na početku.
25.06.2020. u 16:11
get url
text

Kako je za Faktor kazao dopredsjedavajući Vijeća Vedran Dodik sjednica je prekinuta jer je uposlenik službe Civilne zaštite Općine Stari Grad pozitivan na koronavirus a niko o tome nije obaviješten.

- To su općinski načelnik, ujedno i komadant štaba CZ-a Ibrahim Hadžibajrić, sekretar organa uprave Alma Destanović i v.d. načelnica štaba CZ-a Lejla Dizdarević znali već nekoliko dana, a o tome nisu obavijestili ostale uposlenike Općine. Tokom jucerašnjeg dana, glasine o zaraženom kolegi su se pročule među uposlenima, ali niko nije obzananio istinu, a pogotovo nije naređeno testiranje uposlenika niti obustava rada u Općini - kaže Dodik.

Dodaje da je danas na zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sanela Dragolovčanina, šefica službe CZ - v.d. načelnica potvrdila da je jedan uposlenik zaražen virusom COVID -19.

- Odmah po tom je zatražen prekid sjednice te je predsjedavajući Samir Muhić, od kojeg su također krili istinu o pojavi koronavirusa u Općini, sjednicu prekinuo - pojasnio je Dodik.

Dodaje da je "ovakvim neodgovornim ponašanjem staba CZ-a, načelnika i sekretara državne službe ugroženo zdravlje i životi uposlenih u Općini i vijećnika, ali i građana koji svakodnevno dolaze u zgradu općine, zbog čega traži reagiranje nadležnih".

Dragolovčanin je za Faktor kazao kako, koliko mu je poznato, niko ni od vijećnika niti od uposlenika općine nije kontaktiran da se javi i eventualno testira.

- Oni su stavili naše živote ispred svojih interesa jer je njima bio interes da se danas završi rebalans budžeta, a to što ćemo se mi zaraziti i odnijeti koronu u svoje porodice, gdje bi mogla danas-sutra nastupiti i nečija smrt, samim tim je neko i krivično odgovoran, jer znamo šta znači korona i zakon koji se koristi u vrijeme pandemije - kaže Dragolovčanin.

Navodi da se tek od jutros "digla hampa", a da od 19. juna oni uopće nisu znali da je ovaj uposlenik u samoizolaciji.

- Oni su to znali i trebali su reći. A niko nije pozvan koliko ja znam, da li je pojedinačno bilo pozivanja to ne znam, ali mi kao služba Vijeća ili vijećnici i dobar dio uposlenika niti je znao niti je eventualno pozvan na testiranje - kaže Dragolovčanin.

Dodaje da će zbog svega, kako kaže, poduzeti ono što zakon nalaže, te podnijeti prijavu protiv načelnika Hadžibajrića, kao komandanta štaba CZ-a i i v. d. načelnice štaba CZ-a Lejle Dizdarević. 

Nova sjednica Općinskog vijeća zakazana je za ponedjeljak i održat će se online.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.