Zbog magle na putevima u BiH nužna oprezna vožnja

objavljeno: 09.01.2018. u 08:05

Vidljivost je zbog magle smanjena na pojedinim dionicama u Bosni i Hercegovini u kotlinama i uz riječne tokove, javlja Anadolu Agency (AA).  

Izdvajaju se dionica autoputa A-1 Podlugovi - Zenica jug, te putni pravci Olovo - Tuzla - Orašje i Doboj - Tuzla - Bijeljina, kao i puteve u dolinama rijeka Save, Bosne i Lašve.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a pojačan oprez savjetuje se na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog urušavanja potpornog zida na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci - Drvar, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka - Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka - Turbe i R-454a Bratunac - Drinjača.

Radovi na sječi stabala izvode se u zaštitnom pojasu regionalnog puta R-469 Banovići - Ribnica. Od osam do 14 sati na ovoj dionici mogu se očekivati kraće obustave saobraćaja do 15 minuta.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.