open-navfaktor-logo
search
Mnogo nepoznanica
Zbog niza otvorenih pitanja UEFA odgodila sjednicu Izvršnog odbora
Sjednicu Izvršnog odbora koja se trebala održati 27. maja UEFA je odlučila odgoditi za 17. juni.
18.05.2020. u 19:52
get url
text

UEFA je odgodila sastanka Izvršnog odbora "zbog postojanja niza otvorenih pitanja veznanih za smanjeni broj gradova domaćina Evropskog prvenstva", navodi se u saopćenju evropske kuće fudbala.

Prije nešto više od dva mjeseca (17. mart) UEFA je objavila da odgađa EURO 2020. za godinu dana zbog pandemije koronavirusa. Prvenstvo, koje je sačuvalo svoj službeni naziv EURO 2020, održat će se od 11. juna do 11. jula 2021.

U kratko saopćenju nije ništa detaljno precizirano, niti objašnjeno, a nije bilo riječi ni o baražu Lige nacija za plasman na EURO, niti o bilo kakvim terminima za ove susrete.

UEFA je ranije od nacionalnih saveza zatražila da se očituju o terminima u septembru i oktobru, oktobru i novembru, te dva termina u novembru.

Jedno od "niza otvorenih pitanja" definitivno se odnosi i na gradove domaćine narednog EP-a.

Šesnaesto izdanje kontinentalnog šampionata trebalo se održati u 12 gradova 12 zemalja s otvorenjem u Rimu, u Italiji, jednoj od najviše pogođenih zemalja koronavirusom.

- Ideja je da ostanemo u istim gradovima. Razgovarali smo s predstavnicima devet gradova i sve je riješeno. No s tri grada imamo problem - izjavio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin prošle sedmice.

Vrijedi napomenuti da nije ni navedeno i da li je produžen rok nacionalnim savezima da UEFA-u izvijeste o svojim planovima za nastavak svojih nacionalnih prvenstava. Podsjećamo, posljednji rok je bio 25. maj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.