Petak, 19.08.2022.
FOTO: Faktor

Zbog pisanja na blogu zatražen pritvor za Kambera, odbrana tvrdi da uopće nije spominjao svjedoke

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se odredi pritvor Asimu Kamberu, federalnom zastupniku koji je pod istragom zbog sumnje da je počinio krivično djelo izborna prevara.

Tužilaštvo je određivanje pritvora zatražilo jer je navodno Kamber, prekršio mjere zabrane koje mu je Sud ranije odredio.

Konkretno, tužiocu Ćazimu Hasanspahiću je sporan tekst od 2. oktobra koji je Kamber objavio na svom blogu, a prenio ga je portal inmedia.ba, u vlasništvu njegovog sina Mirze Kambera.

Tužilac je ustvrdio da je Kamber na blogu otkrio imena svjedoka u ovom predmetu.

Dva različita dopisa MUP-a USK

Kao dokaz je naveo akt MUP-a Unsko-sanskog kantona, Policijske stanice Sanski Most u kojem je na 20 stranica naveden sadržaj sa Kamberovog bloga, gdje se, kako se tvrdi "spominju svjedoci i prenose se poruke između svjedoka, čime se vrši utjecaj na svjedoke".

- To jasno govori u prilog tome da on krši mjere zabrane, iako je od Suda jasno upozoren da mu može biti određen pritvor - kazao je Hasanspahić.

Dodao je i da su Tužilaštvo kontaktirali upravo ovi svjedoci koji su ukazivali na ovo kršenje mjera zabrane.

Advokatica Asima Kambera Lejla Čović usprotivila se prijedlogu Tužilaštva, kazavši da je on paušalan i nije potkrijepljen dokazima.

Istaknula je je i da je nedopustivo to što je tužilac u dopisu koji je dostavio Sudu i odbrani kao pritvorski razlog naveo tačku a (opasnost od bjekstva), a da je danas na ročištu naveo da se radi o štamparskoj grešci, te se pritvor traži po tački b (opasnost od utjecaja na svjedoke).

- Tužilaštvo je 9. oktobra dostavilo dopis i imalo je dovoljno vremena da uoči da imaju grešku u kucanju. Izmjena zakonskog osnova zahtijeva drugi vid izlaganja i pripremu i ovakvo postupanje Tužilaštva ne bi trebalo biti dozvoljeno - potcrtala je Čović.

Dodala je i da se Tužilaštvo u pismenom prijedlogu i na današnjem ročištu poziva na dva različita dopisa. U prvom slučaju se radi o aktu koji je Sudu dostavljen od Policijske stanice Sanski Most, dok se, kako je navela, tužilac danas poziva na drugi akt, odnosno dopis Sektora krim-policije. Radi se o dva dopisa, koji su sačinjeni isti dan od istog organa, MUP-a Usnsko-sanskog kantona, a u kojima se, kako je istaknula, navode potpuno različiti podaci.

- Ni u prijedlogu, ni u sadržaju bloga ne vidim konkretno gdje i kako je prekršio mjere zabrane - navela je Čović, te dodala da je iz sadržaja dopisa Sektora krim-policije jasno da se u tekstu objavljenom na Kamberovom blogu navode osobe M. Z. i T. A., a koji nisu dosad spominjani kao svjedoci u ovom predmetu.

- Da je Tužilaštvo izvršilo ove provjere mi danas ne bismo ni imali ovo ročište. Ime svjedoka M. Z. nije spominjano u ovom tekst, već je objavljen njegov komentar na sadržaj drugog korisnika. U odnosu na svjedoka T. A. situacija je potpuno ista - kazala je Čović.

Treća osoba pominje se u dopisu PS Sanski Most gdje se navodi da je "objavio sadržaj u kojem dovodi u vezu svjedoke M. Z. i M. T.

- M. Z. nije naveden kao svjedok, ni po imenu, niti po inicijalima, nema nijedna indicija da je on svjedok.

Čović je navela i da je odbrana od Općinskog vijeća Sanski Most zatražila informaciju da li je M. T. bio član Općinske izborne komisije na izborima 2018. godine, te da su dobili odgovor da M. T. nije bio član OIK-a.

- Sudu je dakle, posredstvom Tužilaštva, dostavljena netačna, lažna informacija od policijske stanice. Tužilaštvo je to moglo provjeriti, ali nije - kazala je Čović.

Dodala je i da se fokus cijelog teksta objavljenog na blogu ne odnosi ni na ovaj postupak, niti na svjedoke.

- Mjere zabrane su jasne , tačne i precizne, ne može se osumnjičenom zabraniti da izražava svoje mišljenje na šta ima pravo po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Tužilac navodi i da su se svjedoci žalili, a nije priložio niti jedan dokaz za to, ni izjavu tih svjedoka, niti bilo šta. Zašto? Jer ga nema - rekla je Čović.

Imao teži oblik COVID-a

Čović je Sudu priložila i nalaz i mišljenje ljekara od 9. oktobra u kojem se navodi da je Kamber prebolovao teži oblik COVID-a 19, zbog čega se i dalje osjeća loše i malaksalo i da bi svaka stresna situacija, kao i eventualni pritvor, dodatno ugrozila njegovo zdravlje.

Kamber se složio sa izlaganjem njegove advokatice, te dodao da je sve činio kako bi bio na tragu izrečenih mjera.

Kazao je da je nemoguće da on poznaje 300 članova biračkih odbora i da je zbog toga izbjegavao da se kreće i izlazi kako ne bi nekog sreo i time prekršio izrečene mjere.

Čak i kada bi, kako je naveo, "odvezao ženu u centar, u Merkator, on bi se vozao okolo da ga ne bi ko slučajno zaustavio". 

- E neko bi sad htio da ja potpuno šutim. Pa, ja sam šef izbornog štaba - kazao je Kamber.

Kamber je priveden polovinom septembra, zajedno sa Mirelom Husić i Fazirom Vukalićem, jer se sumnjiče za krivična djela izborne prevare, za koje se sumnja da su počinjena tokom Općih izbora 2018. godine.

Sud mu je nakon toga odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu putovanja, uz mjeru privremenog oduzimanja svih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice, zabrana sastajanja sa određenim osobama, odnosno bilo kakav konktakt ili povezivanje sa drugim osumnjičenim i svjedocima u ovom postupku, bilo telefonski, preko posrednika ili neposredno, ili putem društvenih mreža, uključujući i približavanje na udaljenosti od 100 metara.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh