Subota, 10.04.2021.
h

Zbog ranjavanja Nemanje Plazačića u Sarajevu: Osivčiću i Alibegoviću zatvorske kazne

Smail Osivčić i Kerim Alibegović osuđeni su danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na ukupno četiri godine i devet mjeseci zatvora za učešće u pucnjavi u kojoj je u julu prošle godine ranjen Nemanja Plazačić.  

Osivčić je kažnjen sa dvije godine i devet mjeseci zatvora, nakon što je proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine, izazivanje opće opasnosti i nedozvoljenod držanje oružja, dok je Alibegoviću dosuđeno dvije godine i dva mjeseca zatvora za ugrožavanje sigurnosti.

Incident se dogodilo 26. jula prošle godine kada je Osivčić u Zagrebačkoj ulici pucao na Plazačića koji je zadobio povrede obje potkoljenice, a sa njim u društvu tada je bio i Alibegović.

Pucnjavi je prethodila svađa Alibegovića sa S. Đ, koja je te večeri šetala sa Plazačićem u blizini pekare Has koja se nalazi u spomenutoj ulici. Nakon što su dvojica muškaraca presreli par, Alibegović je djevojci prijetio pištoljem prigovarajući joj zbog psovki koje mu je uputila porukom, ali i krađe nekog novca. Djevojka mu je tada odgovorila da nije spala na to da od njega uzima novac te je dodala da problem ne trebaju rješavati oružjem pa je pozvala policiju.

VEZANI TESKT - Nakon pucnjave na Kovačićima: Kerim Alibegović predat Tužilaštvu KS

Pištoljem je za to vrijeme mahao i Osivčić. On je u jednom trenutku, nazivajući S. Đ. droljom, u nju uperio pšištolj i kazao joj da će je upucati. Tada je Plazačić stao ispred nje govoreći Osivčiću da skloni pištolj i da se ne igra sa oružjem.

Plazačić i djevojka su se tada počeli udaljavati, a Alibegović i Osivčić su potrčali za njima.

Osivčić je tada pitao Alibegovića "Ma brate hoćemo li ih izrokati?" na šta je Kerim rekao "pucaj brate", pa je Osivčić ispalio šest hitaca u pravcu para, a dva su pogodila Plazačića u noge.

Inače, Osivčić je još kao maloljetnik, tačnije 15-godišnjak, u oktobru 2009. hapšen i procesuiran jer je u trolejbusu nožem u grudi ubo 16-godišnjeg A. F.

Četiri godine kasnije osuđen je na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva Borisa Gutovića (25) početkom marta iste godine u sarajevskom naselju Dobrinja.

Presuda mu je izrečena po sporazumu, kojim je on priznao da je napao Gutovića, koji je izlazio sa njegovom djevojkom dok je on bio u zatvoru.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh