open-navfaktor-logo
search
Komisija odlučuje
Zbog sukoba interesa predložene sankcije ministru Mitroviću, slijedi postupak protiv Nikšića, Petrovića, Jusufovića...
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak će odlučivati o sankcijama zbog sukoba interesa ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića, između ostalih.
26.05.2022. u 07:48
get url
text

Članovi ove komisije glasat će i o predloženim sankcijama zastupniku Socijalističke partije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Jakovu Galiću, te sankcijama Draganu Anđeliću, bivšem zamjeniku direktora Agencije za prevenciju korupcije BiH i nekadašnjem v. d. izvršnog direktora RiTE Gacko.

- Sve ide u skladu sa zakonom. Predviđeno je umanjenje plaće za određen iznos zbog sukoba interesa. Sve je provjereno, imamo činjenice, sukob interesa je potkrijepljen dokazima – kazala je Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i zastupnica PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona pak nije željela precizirati o čemu je riječ "dok ne dođe na komisiju".

Ministar Mitrović nam je kazao da je prije oko godinu prijavljen zbog sukoba interesa jer je, uz ministarsku funkciju, bio i član Nadzornog odbora javnog preduzeća Komunalac Bijeljina.

On ne vidi u tome ništa sporno.

- Bio sam član Nadzornog odbora u javnom komunalnom preduzeću u Bijeljini od 2014. godine, a i akcionar sam tamo pa sam zato bio član Nadzornog odbora. Ne vidim šta je tu sukob interesa. Nisam više član Nadzornog odbora. Kad sam dobio prijavu, podnio sam ostavku. To mi je nebitno. Moje porodično preduzeće je vlasnik 30 posto kapitala, i onda sam zamijenio, da li je supruga ili ko već preuzeo – rekao je Mitrović.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa na dnevnom redu ima i nekoliko odluka o pokretanju postupka za utvrđivanje sukoba interesa.

VEZANI TEKST - Čović kažnjen zbog sukoba interesa jer je HNS dobio budžetski novac, i Nešiću će odbijati 10 posto od plaće

Tako će komisija odlučivati o pokretanju postupka protiv Nermina Nikšića, zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH i lideru SDP-a BiH, Draška Milinovića, direktora regulatorne agencije za komunikacije, Obrena Petrovića, zastupnika SNSD-a u bh. Parlamentu, delegata Muniba Jusufovića (SBB) u državnom Parlamentu koji je i član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Aleksandra Zolaka, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Pekić je pojasnila da se u takvim slučajevima radi o opravdanoj sumnji da je neko u sukobu interesa.

- Ured koji je na raspolaganju Komisiji i nalazi se u okviru Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH radi zaista dobro, čestito i stručno – dodala je Pekić.

Pitanje je da li će Komisija na sjednici u četvrtak imati dovoljan broj glasova koji će podržati predložene sankcije i pokretanje postupaka. Osim Pekić, u komisiji su zastupnici Edin Mušić (SDA) i Mijo Matanović (HDZBiH), zatim delegati u Domu naroda bh. Parlamenta Munib Jusufović (SBB), Bariša Čolak (HDZBiH) i Sredoje Nović (SNSD), te direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić. Za donošenje odluke potrebna su po dva glasa članova komisije iz svakog od konstitutivnih naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.