open-navfaktor-logo
search
Politička pozadina i hajka
Zbog zahvalnice 7. muslimanskoj iz 2022. RS na nogama, oficire OSBiH sa platnog spiska Beograda nagrađuju generalskim činovima
Prošlo je više od četiri mjeseca kada je Udruženju 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Zenica, komandant 5. pješadijske brigade Prvog pješadijskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine major Enis Herić u ime OSBiH dodijelio zahvalnicu za svesrdnu i nesebičnu podršku koju je pružilo Oružanim snagama BiH.
05.04.2023. u 19:55
get url
text

VEZANI TEKST - Zločinac Mladić bio na platnom spisku Beograda kao i neki aktuelni oficiri OSBiH

Bilo je to 24. novembra. Šutnja je vladala sve do sada. A onda se iznenada digla "kuka i motika", uključili se u hajku na Ministarstvo odbrane i OSBiH od predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića pa do predsjednika Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimira Kojića. 

Dodik je izjavio da "Oružane snage BiH nisu mogle dodijeliti zahvalnicu Udruženju 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade iz Zenice, jer to nije odobrilo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo odbrane BiH". Poručio je da je ovakvo ponašanje najbolji način da "ovo što imaju izgube kada je riječ o zajedništvu, jer to RS neće još dugo tolerisati".

Cvijanović je pozvala nadležne organe u okviru Ministarstva odbrane da hitno istraže ovaj slučaj i adekvatno sankcionišu odgovorne.

- Ovo je još jedna u nizu loših poruka usmjerenih prema Republici Srpskoj i njenim građanima koja ne doprinosi ni suživotu, niti stabilizaciji političkih prilika u BiH - ocijenila je ona. 

Goganović je najavio da će na Kolegiju Ministarstva odbrane zatražiti da se osudi ovaj čin i da se ubrza istraga, te sankcionišu odgovorni za ovaj propust i kršenje procedure, budući da je sporna zahvalnica uručena u novembru prošle godine.

- Ukoliko se cijeli slučaj ne istraži do kraja i ne kazne odgovorni, bojim se da može doći do narušavanja povjerenja u jedinstvene Oružane snage BiH, što bi bilo u suprotnosti sa multietničkom BiH koju nam Dejtonski sporazum garantuje - rekao je Goganović u izjavi Srni.

U stvaranje Oružanih snaga BiH, dodao je on, uloženo je mnogo napora sva tri konstitutivna naroda, a na inicijativu međunarodne zajednice, i samo kršenje procedura je veoma opasno.

- Uručivanje zahvalnice kao čin koji vrijeđa pripadnike jednog od tri konstitutivna naroda, a u konkretnom slučaju porodice zarobljenih i poginulih boraca, te nestalih civila, a također i sadašnje pripadnike srpskog naroda u Oružanim snagama BiH je krajnje neprihvatljivo - poručio je Goganović.

Kojić također traži "sankcionisanje odgovornih". 

- Ti ljudi, ko god oni bili, predsjednici nekih država ili ministri, stavljaju na prvo mjesto one koji su ubijali srpsku nejač. Uzdižu ih, a nas vrijeđaju. Ti zločinci za njih su heroji, a mi naše, s druge strane, ne smijemo ni da spomenemo - rekao je Kojić.

Svako malo iz entiteta RS se traži razlog za napad na Oružane snage BiH. Posebno se to intenziviralo nakon što je Narodna skuptina RS-a usvojila zaključak kojim se između ostaloga povlače nadležnosti prenesene na nivo BiH, među kojima i odbrane i sigurnosti, a koji je neustavnim proglasio i poništio Ustavni sud BiH. Dodik sada opet čeka razvoj događaja i kada ocijeni da je politička klima zadovoljavajuća, ponovo će krenuti u rušenje OSBiH preko dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini RS-a, ali i Cvijanović u Predsjedništvu BiH. 

Cvijanović, Dodika, a posebno Goganovića koji je zamjenik ministra odbrane BiH nije loše podsjetiti na sve dosadašnje događaje iza kojih stoje političari iz RS-a, a koji su direktno urušavali OSBiH, naspram kojih je, gotovo zaboravljena i u medijima neprimijećena zahvalnica tek komad papira isprintan u nekoj lokalnoj štampariji. Referendum u RS-u na kojem su glasali pripadnici i oficiri OSBiH Srbi u uniformama (nisu sankcionisani), postrojavanje pripadnika 6. pješadijska brigade u Banjoj Luci tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a (niko nije sankcionisan), učešće generala Srba na svečanostima povodom 9. januara u svečanim uniformama (niko nije sankcionisan), pjevanje nacionalističkih pjesama... 

Uz to, kada se već svi koji učestvuju sada u politički motivisanoj i nimalo bezazlenoj hajci zbog zahvalnice jednom udruženju građana, pozivaju na "narušavanje povjerenja u OSBiH, vrijeđanje Srba, porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila..." nije zgoreg podsjetiti i na još jednu činjenicu.

{$galerijaFotografija}

A to je da su na platnom spisku Beograda, kao pripadnici 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, bili i neki od danas aktivnih visokopozicioniranih oficira Oružanih snaga BiH koji su se proteklih godina čak i zakitili generalskim činovima. Na spisku na kojem se nalazi 1.455 imena, plaću iz druge države sve do 2001. godine dobijali su i oni, kao i njihov komandant, ratni zločinac Ratko Mladić, te general Momir Talić kojeg je Haško tužilaštvo 1999. optužilo za zločine u BiH, Radislav Krsić osuđen na 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, Novak Đukić osuđen na 20 godina zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji…

Aktivni visokorangirani oficiri OSBiH, iz 30. kadrovskog centra koji je osnovao načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišić, bili su na službi u VRS-u, ali su zadržali status oficira Vojske Jugoslavije, koja je učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. 

No, to nije bila prepreka, niti je kako sada imamo prilike čuti zbog "jedne zahvalnice", došlo do narušavanja odnosa unutar OSBiH. Niko do sada nije potegnuo pitanje odgovornosti onih koji su ih sve vrijeme podržavali i unaprijeđivali u činove do generalskog, kao i eventualne odgovornosti za ratne zločine pojedinaca, danas aktivnih oficira OSBiH. 

Na spisku 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije koji su do 2001. godine uredno dobijali plaću druge države nalaze se generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse, pukovnik Dragomir Bakoč, načelnik Odsjeka za obavještajne operacije u Operativnoj komandi OSBiH, generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande OSBiH, Zoran Spasenović, načelnik Odjeljenja za kontraobavještajne poslove u Upravi, brigadir Radovan Jović, komandant 6. pješadijske brigade OSBiH i brigadir Milorad Krajšumović, komandant brigade Zračnih snaga i PZO, koji je planiran da uskoro budu unaprijeđen u čin generala. 

 

 

 

 

kadrovski centar1.jpg
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.