navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Salon u kući

Zdrava i lijepa kosa: Koristite maske, drveni češalj, prirodna ulja

I vašoj kosi treba pažnja i vrijeme da odvojite za njeno uređenje. Za lijepu i zdravu kosu preporučuje se sušenje na prirodnom suncu, korištenje drvenog češlja i mazanje kose prirodnim uljima.

Objavljeno: 09.04.2020. u 09:22
get url
text

Nije sve u kupovnim preparatima, mnogo toga za ljepši izgled možete učiniti i domaćim pripravcima.

Njegujte kosu maskama koje ćete sami napraviti

Preparati koje možete napraviti sami sa sastojcima koji se najčešće nalaze u bašti ili dolaze iz trgovina zdravih namirnica, uvijek su najbolji za tretiranje i njegu kose.

Kada koristite takva sredstva znate šta nanosite na svoju kosu i znate da to koristi vašem organizmu. Osim što su takvi preparati 100 posto prirodni, a istovremeno štede novac.

Napravite masku od meda.

Za ovu vrstu maske koristite med i sirutku. Med će izliječiti suhu i oštećenu kosu te joj dati mehkoću i sjaj, a sirutka će se pobrinuti da je hidratizira jer je bogata vitaminima i proteinima koji hrane kosu, a može riješiti i problem sa peruti.

Pomiješajte dvije kašike meda i četiri kašike sirutke pa dobijenu smjesu utrljajte u kosu, a posebno se posvetite vrhovima. Ostavite da djeluje desetak minuta pa isperite toplom vodom i blagim šamponom.

Koristite prirodna ulja

Prirodna ulja daju kosi sjaj te je hrane masnim kiselinama i vitaminima, sprečavaju nastanak peruti, ne oštećuju vlasište, a korijen kose dubinski hrane.

Za kosu možete koristiti maslinovo, kokosovo ulje, bademovo ulje i ricinusuvo ulje.

Ulje umasirajte direktno u vlasište prije nego perete kosu. Kosu zatim zamotajte u peškir i ostavite tako pola sata pa isperite šamponom. Tretman možete ponoviti čak tri puta sedmično, a kada primijetite napredak, nanosite ulje jednom dnevno sve dok se kosa potpuno ne oporavi.

Za ispucale vrhove, nanesite par kapi ulja na dlanove i lagano umasirajte u vrhove nakon što ste osušili kosu.

Koristite prirodni šampon

Pranje kose šamponom na prirodnoj bazi puno je bolje za zdravlje kose i tjemena.

Izbjegavajte fen za kosu

Najljepša je kosa koja se suši na prirodnom suncu, bez fena za kosu. U zimskim mjesecima kosu napola osušite toplim peškirom, a zatim je prosušite fenom.

Za lijepu kosu važno je korištenje dobrog češlja ili četke. Najbolje za češljanje kose su četke od prirodnih materijala ili drveni češalj sa razmaknutim zupcima. Na taj način umanjit ćete pucanje vrhova i tjeme će se manje oštećivati.

Kosu nemojte vuči kad je češljate već je pridržavajte drugom rukom ako je jako zapetljana. Također, počnite je češljati od vrhova prema korijenu. Nemojte kosu češljati previše i pretjerano raščešljavanje mokre kose.

Redovno šišajte kosu

Žene vole dugu kosu jer imaju više mogućnosti za pravljenje frizura. Iako mnogi misle da će kosa prije narasti ukoliko je ne budete šišali, uz pravilnu njegu, redovno šišanje, kosa će puno brže narasti.