open-navfaktor-logo
search
Ministrovi "nestašluci"
Zdravstvo na kupusu: Zapratite Vranića za više savjeta
Dva člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, od kojih je jedan predsjednik, su na odmoru i to van države. Ustvrdio je to prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS. Sudeći po Selimićevoj izjavi, to bi značilo da je ministar zdravstva KS Haris Vranić otišao da odmori. 
19.06.2021. u 14:20
get url
text

Ministru je sigurno i trebao odmor, naročito ako se ima u vidu šta je sve izjavljivao proteklih mjeseci. Pripišimo to stresu uzrokovanom epidemiološkom situacijom. Sada se valja nadati će po povratku to biti neki "novi" Vranić, da neće savjetovati razne uštede kao onomad kad je govorio da u bolnicama trebaju paziti na potrošnju kisika. 

VEZANI TEKST - Vranić savjetuje KCUS i Opću bolnicu da štede i "zavrnu" kisik kad pacijenti idu na toalet

Posljednja u nizu Vranićevih izjava, tačnije savjet, bio je onaj za oboljele od dijabetesa. Iako je Vranićev odgovor zastupnici Neiri Dizdarević, koja je pitala o mogućnosti uvrštavanja lijeka Berlition na esencijalnu listu lijekova, u najmanju ruku bio bizaran, sarajevska javnost i mediji skloni danima analizirati gafove političara, ovog puta su prešućivali ono što je ministar rekao. Ako nema Berlitiona, jedite kupus. Takav savjet, valjda, nije vrijedan analiziranja, propitkivanja, ismijavanja... 

Novca nema kako bi se molba zastupnice Dizdarević uvažila, a time i pomoglo dijabetičarima, poručio je ministar. Ali kad se hoće, ima načina da se uputi lijepa riječ i savjet, pa tako je ministar poručio: 

- Namirnice bogate alfa-lipoinskom kiselinom su crveno meso (smatra se za najbolji nutritivni izvor alfa-lipoinske kiseline), džigerica, brokule, špinat, krompir, kupus, karfiol i mrkva. Imajući u vidu sve navedeno i pored nastojanja da se što više lijekova osigura stanovništvu KS, sredstva za ove namjene iz godine u godinu rastu i predstavljaju trošak koji se treba racionalizirati.

Dakle, racionalizacija, štednja, vlast u Sarajevu nema para na bacanje za kojekakve lijekove, nego na tržnicu, pa proberite alternativu. O svom trošku, podrazumijeva se.

VEZANI TEKST - Tablete skupe, Vranić savjetuje šta je alternativa: Jedite džigericu, kupus, krompir, mrkvu...

Sva sreća pa je Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", uspio na vrijeme uvjeriti javnost kako zastupnik Saša Magazinović ne govori istinu kada tvrdi da su mu druga "šili naživo" jer anestezije u toj zdravstvenoj ustanovi nema. Inače bi javnost bila jako zbunjena - kako to da anesteziologa ima viška, a anestezije nema. Pomislila bi osjetljiva i nadasve kritički raspoložena sarajevska javnost da sarajevska "Trojka" ima novca za kadrovska pojačanja, ali ne i za neke osnovne potrebe zdravstvenih osiguranika. 

Kako god bilo, tek su rijetki ministrove savjete dijabetičarima vidjeli kao sporne. Dežurni kritičari, analitičari i druge marićke, o tome nemaju ništa reći. Ali ima ko ima, ovako su tviteraši reagirali na Vranićeve savjete. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.