open-navfaktor-logo
search
UEFA takmičenja
Željo i Borac nisu nositelji, Zrinjski povlašten, Sarajevo "na čekanju"
Samo jedan od četiri bh. kluba koji će igrati kvalifikacije UEFA takmičenja, u sezoni 2020/21, ima status nositelja.
27.06.2020. u 11:15
get url
text

To je mostarski Zrinjski, koji će sa koeficijentom 6.250, biti među povlaštenim klubovima u žrijebu 2. pretkola UEFA Evropske lige.

Preostala dva kluba u najmasovnijem evropskom takmičenju - Željezničar i Borac, neće biti u povlaštenom položaju. Tim sa Grbavice je sa koeficijentom 3.000 "ispod crte" i nema nikakve šanse da se domogne jednog od 47 mjesta koji će imati status nositelja.

S druge strane, za Borac se od starta znalo da neće biti nositelj, jer su Banjalučani već dugo godina bez nastupa u Evropi, pa trenutno imaju samo državni koeficijent (1.375).

Najkoplikovanija situacija trenutno je oko FK Sarajevo. Aktuelni prvak BiH je na granici i još nije svrstan ni među nositelje, ali ni one koji će biti u nepovlaštenom položaju.

Bordo tim ima koeficijent od 4.750, kao i CS Fola Esch (Luksemburg), te Dinamo Tbilisi (Gruzija). Uz Omoniju sa Kipra (5.350), švedski Djurgardens IF (4.550), te prvake Izraela, Rumunije, Poljske, Slovenije, Armenije i Albanije, sve ove ekipe trenutno su "na čekanju" i mnogo toga će zavisiti od toga kako će završiti šampionati Armenije i Albanije.

UEFA još nije odredila datum žrijeba, a nagađa se da bi Sarajevo ime protivnika moglo saznati 9. augusta. Kao što je poznato ove sezone igrat će se po jedna utakmica kvalifikacija, a domaćin će se određivati žrijebom. Utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka igraju se 18/19. augusta 2020. godine.

Žrijeb 1. kola kvalifikacija za Evropsku ligu trebao bi biti održan 10. augusta, a Željezničar, Zrinjski i Borac na teren će 27. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.