Zenica: Sutra otvorenje izložbe ”Mak Dizdar: prvih stotinu godina”

Objavljeno: 19.03.17 u 13:19

U ponedjeljak, 20. marta, u Muzeju grada Zenice bit će otvorena izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dizdar: Zalagao se i za bosansku varijantu srpskohrvatskog jezika
Dizdar: Zalagao se i za bosansku varijantu srpskohrvatskog jezika

 

Ova izložba predstavlja prvi događaj u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara (Stolac, 17. oktobra 1917. - Sarajevo, 14. jula 1971.) koje organizira Fondacija “Mak Dizdar” u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačkim institutom i Društvom pisaca Bosne i Hercegovine.

Autori izložbe su Gorčin Dizdar, direktor Fondacije i Đana Kukić, viša kustostica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kroz originalne rukopise i dokumente iz Zbirke Maka Dizdara koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, posebno izrađene interpretativne materijale te multimedijalne sadržaje, izložba “Mak Dizdar: prvih stotinu godina” posjetiocima nastoji prikazati najznačajnije aspekte života i djela autora nekih od najznačajnijih djela bh. književnosti kao što su ”Kameni spavač” i ”Modra rijeka” ili antologija ”Stari bosanski tekstovi”.

Između ostalog, javnosti će po prvi put biti predstavljeno nekoliko prijetećih pisama koje je Mak Dizdar primio nakon objavljivanja glasovitog eseja ”Marginalije o jeziku i oko njega”, u kojem se otvoreno zalagao za priznavanje treće, bosanske varijante tadašnjeg srpskohrvatskog / hrvatskosrpskog jezika. Posjetioci također mogu vidjeti Makove crteže i akvarele, originalne rukopise njegovih najznačajnijih djela, neobjavljene pjesme, osvojene književne nagrade..

Nakon Zenice, planirano je gostovanje izložbe u još nekoliko bh. i regionalnih gradova, a centralna manifestacija obilježavanja stote godišnjice rođenja Maka Dizdara bit će održana u Sarajevu u oktobru 2017. godine.

Produkciju izložbe “Mak Dizdar: prvih stotinu godina", koja će biti otvorena do 30. marta, podržala je i Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće”, saopćeno je iz Fondacije.