open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Žestoke kritike na izjavu Ivane Marić o Bošnjacima: Ko li nas je patentirao nakon nekoliko stotina godina nepostojanja?
Izjava političke analitičarke Ivane Marić, koja bi prema informacijama u medijima mogla biti predložena za poziciju dogradonačelnice Grada Sarajeva u ime Naše stranke "kako su pravoslavci uglavnom Srbi, kako su katolici uglavnom Hrvati, dok su muslimani sebe nazvali Bošnjacima kako ne bi bili samo muslimani, kako su samo izmislili taj naziv", naišla je na brojne osude i žestoke reakcije u javnosti. Marić još nije reagirala. 
08.03.2021. u 13:33
get url
text

VEZANI TEKST - Marić: Muslimani su izmislili naziv Bošnjaci da bi imali nešto

Generalni sektretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Emir Zlatar oglasio se na društevnim mrežama. 

- I ovo je moguće i to samo u Bosni i Hercegovini. Uvažavajući društveni aktivizam gđe. Marić, ovakve izjave predstavljaju opće neznanje o historiji države i matičnog naroda u njoj posljednjih nekoliko stotina godina.

Ne želim vjerovati da se u slučaju gđe Marić radi o šovinizmu spram drugog i drugačijeg. Kako shvatiti i objasniti da se ovakve osobe kandidiraju na pozicije u glavnom gradu države Bosne i Hercegovine? - zapitao se Zlatar. 

Na društevnim mrežama je reagirao i Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. 

- Ivana, otiđi nekada do Katedrale u Sarajevu, razgledaj... Niko nikada nije brže prokockao politički kapital nego "Četvorka" u Sarajevu. Građani Sarajeva, među kojima je i "nepostojeći narod", imat će šta reći već na izborima naredne godine. Zadovoljstvo je biti na drugoj strani! - napisao je.

 

Prof. dr. Sanjin Kodrić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu UNSA i predsjednik BZK Preporod, uz fotografiju primjerka lista "Bošnjak" iz 1891. godine, citirao je Marić. 

- Bošnjaci – to je nešto novo što su oni izmislili... (Ivana Marić, kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva).

Novinar Adil Hadžimehmedović na Twitteru je postavio zanimljivo pitanje za Ivanu Marić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.