Zijah Sokolović: Razumijevajući umjetnost, mijenjamo sebe

Objavljeno: 11.03.17 u 21:31

Narodno pozorište Mostar po peti je put u petak navečer ugostilo Zijaha A. Sokolovića, glumca i reditelja, i njegovu “Majstorsku glumačku radionicu”. 

Program je održan u “Studiju 64”, na kamernoj teatarskoj sceni NPM-a, jer takav program izvodi ne u velikim, nego u intimnim prostorima teatarskih scena zbog blizine publike.

Zijahova neobična predstava – scenski performans o umjetnosti, glumi kao zanatu, na sceni i u svakodnevnom životu, o simbolima koje moramo/trebamo čitati iz predstava..., a sve kako bismo uštedjeli snagu i vrijeme. Jer, vrijeme je novac. On objašnjava kako kroz umjetnost možemo bolje razumjeti sebe i svijet, jer jedino je umjetnost ta kroz koju možemo bezbolno mijenjati sebe. Zijah kaže – “Razumijevajući umjetnost, mijenjamo sebe”.

U “Majstorskoj glumačkoj radionici” Sokolović svoje višegodišnje znanje i iskustvo o glumi, umjetnosti i svijetu prenosi publici na zabavan, jednostavan i duhovit način. Program je u Narodnom pozorištu Mostar održan peti put, jer,  kaže Sokolović: “postoji potreba glumca da kaže, a publike da sluša“. Po njemu, odlazak u pozorište je društvena konvencija: u pozorište se odlazi da se vidi nešto što je neko napravio najbolje što je mogao u datim okolnostima. A uvijek je važno pitati se “Zašto?”, jer upravo kroz to “Zašto?” i kroz to “Zato”– čovjek ustvari počinje mijenjati sebe.

- Bio je glumac, bila je publika... Trajalo je dva sata i 15 minuta, šteta što se završilo... Ali srećom da će se možda ponoviti. Da bi bilo pozorišta. Zato pozorište i postoji”- izjavio je Zijah nakon “Majstorske glumačke radionice” u Narodnom pozorištu Mostar.

Mostarska publika upoznala se i sa Sokolovićevom knjigom "Gumac je... glumac je... glumac je..." o njegovoj istoimenoj monodrami koju igra 39 godina.