navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pjevačica najljepšeg glasa

Život joj je bio obilježen traumama: Deset godina od smrti Whitney Houston

Američka pjevačica Whitney Houston preminula je na današnji dan prije deset godina u 48. godini od posljedica utapanja u kadi nakon što je izgubila svijest usljed predoziranja kokainom.

Objavljeno: 11.02.2022. u 14:27
get url
text

Slavna pjevačica, koja je iza sebe ostavila brojne bezvremenske hitove, u javnosti je često bila percipirana kao muzička diva koja je živjela glamuroznim i raskalašenim životom.

No, zapravo je iza takve javne slike stajala osoba čiji je život obilježen problemima i traumama.

Prema tvrdnjama njenog brata, problemi su počeli još u ranom djetinjstvu kada ih je zlostavljala rodica Dee Dee Warwick te su pretrpjeli godine silovanja i zlostavljanja u svom porodičnom domu, što je u konačnici ostavilo psihičke tragove.

 

Sa samo 11 godina počela se baviti muzikom pjevajući u dječijem gospel horu, a njen talent je ubrzo prepoznat te je počela nastupati s poznatim izvođačima kao što su Chaka Khan i Bill Laswell.

Whitney je 1985. izdala svoj album prvijenac koji je postao najprodavaniji debitantski album neke pjevačice u historiji.

Whitney je nizala hitove, a najveća odskočna daska u karijeri zasigurno joj je uloga u filmu “Tjelohranitelj”, tačnije pjesma I Will Always Love You koju je snimila za film, a koja je postala jedan od najprodavanijih singlova u historiji.

Časopis Rolling Stone smjestio ju je među 100 najvećih pjevača svih vremena, a osvojila je šest nagrada Grammy te prodala oko 170 miliona albuma i singlova.

Nakon veze s komičarem i glumcem Eddiejem Murphyjem, započela je vezu s pjevačem Bobbyjem Brownom.

Par se vjenčao 1992. godine, a odnos su im obilježile turbulencije. Njena porodica i prijatelji smatraju da je Bobby bio ljubomoran na njen uspjeh te ju je zato povlačio sa sobom na dno.

Whitney i Bobby često su se svađali, zajedno su se opijali i drogirali, a navodno je često dolazilo i do fizičkih sukoba između njih.

 

Nisu se smirili ni nakon što su dobili kćerku Bobbi Kristinu 1993. godine.

Bobby će skončati gotovo identično kao i majka. Nakon predoziranja u kupatilu Bobby je pala u komu iz koje se više nije probudila, a preminula je u julu 2015. u 22. godini.
Whitney i Bobby su se razišli 2007. godine, pjevačica je iste godine otišla u kliniku za odvikavanje od droge te se pokušala vratiti na stare staze slave. Međutim, to joj nije uspjelo te se očito vratila starim navikama koje su je odvele u smrt.

Ostat će upamćena po prekrasnom glasu i pjesmama.