open-navfaktor-logo
search
Politički kuloari
Zlatko Lagumdžija novi ambasador BiH pri UN-u ili delagat u Domu naroda BiH?
Novi ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, umjesto Svena Alkalaja, mogao bi biti Zlatko Lagumdžija, nezvanično saznaje Faktor. Također, u političkim kuloarima osim ambasadorske pozicije spominje se i mogućnost da bivši predsjednik SDP-a BiH bude izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. 
22.12.2022. u 18:47
get url
text

VEZANI TEKST - Lagumdžija pisao Schmidtu: Neke bitne činjenice morate imati u vidu...

Potvrdu ove informacije pokušali smo dobiti od Lagumdžije, ali osim što je "dao znak" da je vidio poruke, nije odgovarao na njih. 

Lagumdžija je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Iza sebe ima bogato političko iskustvo. Tokom 1992. i 1993. godine bio je predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine. U periodu od 1997. do 2014. godine bio je predsjednik SDP-a BiH. Na prvim općim izborima poslije rata, 1996. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a u zastupničkim klupama bio je do 2012. godine. 

Zastupnički angažman nakratko je prekinuo u periodu od 2001. do 2003. godine kada je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za šefa bh. diplomatije ponovo je imenovan 2012. godine. Na toj funkciji bio je do 2015. godine. 

Iako se tada prestao aktivno baviti politikom, kao iskusni političar i akademski radnik proteklih je godina učestvovao na brojnim domaćim, regionalnim, evropskim i svjetskim događajima na kojima se razgovara o fundamentalnim političkim i ekonomskim pitanjima. Lagumdžija je formirao i Fondaciju Društva zajedničkih vrijednosti kojom je okupio bivše, ali i dalje utjecajne domaće i strane političare, kao i utjecajne intelektualce iz različitih dijelova svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.