Zlatni ljiljani sljedeće evropsko zlato napadaju pred domaćom publikom?

Objavljeno: 14.11.17 u 13:13 Autor: D. Stambolić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci nije uspjela osvojiti deseto uzastopno zlatno na Evropskom prvenstvu koje je nedavno okončano u hrvatskom Poreču. Zlatni ljiljani morali su se zadovoljiti bronzom nakon što su u polufinalu poraženi od Rusije s 3:2.

U borbi za medalju izabranici Mirze Hrustemovića su bez većih problema s maksimalnih 3:0 porazili domaćina ovogodišnjeg EP.

- Poraz od Rusije bio je naš prvi nakon 18 godina dominacije na evropskim prvenstvima. U tom periodu osvojili smo čak devet uzastopnih titula evropskog prvaka. I ove godine smo mogli barem do srebra, ali eto u polufinalu je odigrano takozvano finale prije finala. Mnoge stvari koje se ne vide čine upravo ono što je bitno, jer se kod nas sve površinski gleda. Specifična je situacija. Sjedeća odbojka je amaterski sport koji zahtijeva puno odricanja, i izostanaka iz poslovnih i porodičnih obaveza - rekao je selektor Mirza Hrustemović.

Čovjek koji je zaslužan za više medalja naše selekcije s najvećih takmičenja detektovao je razloge poraza od Rusije.

- Rusi su odlično servirali. Uspješnost njihove serve, koja je bila jako opasna, bila je govoto na nekih 90 posto. Moram reći i priznati da mi nismo igrali na očekivanom nivou. Sada nam predstoji pripreme za Svjetsko prvenstvo koje se u julu sljedeće godine igra u holandskom Eindhovenu - kazao je Hrustemović.

Mnogo direktniji od selektora u detektovanju problema i razloga, zbog kojeg nije ostvaren zacrtani cilj plasmana u u finale, bio je kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić.

- Nisam zadovoljan bronzanom medaljom jer nismo ispunili nunaprijed najavljeni cilj, a on je bio plasman u finale i odbrana titule. Mislim da smo imali sve neophodne uvjete, odradili smo pripreme bez i najmanjih problema kakvi su nas znali mučiti u prošlosti. Možemo sigurno reći da reprezentacija Rusije nikada nije bolje odigrala, dok smo mi odigrali prosječno, na nekih 60 posto naših mogućnosti. Mislim da smo svi podbacili, i da se trebamo upitati da li svi trebamo u budućnosti raditi individualno. Definitivno smo u polufinale ušli s onom našom "lako ćemo". Budemo li ovako igrali na SP, mislim da nam se ne piše dobro - poručio je kapiten Delalić.

Osim Delalića, medijima su se obratili i Safet Alibašić i Adnan kešmer, dvojica bh. reprezentativaca koji su izabrani u idealni tim EP.

- Mijenjao bih svako individualno priznanje za zlato sa EP, nažalost sada nam preostaje da se uozbiljimo i što bolje pripremimo za SP sljedećeg ljeta - rekao je Alibašić.

Iz našeg Saveza su se posebno zahvalili organizatorima, gdje su imali nevjerovatan tretman. Kapiten Delalić je posebnu zahvalnicu uputio BHFanaticosima, bh. građanima, a zahvalnica je otišla i na adresu nekadašnjeg reprezentativca BiH u validnoj odbojci Abdela Zolote, koji živi i radi u Poreču.

Osim zahvalnice predsjednik Saveza Miralem Zubović je najavio kandidaturu BiH za domaćinstvo narednog Evropskog prvenstva 2019. godine, čiju su prezentaciju održali već u Poreču. konkurenti našoj zemlji bit će Mađarska, Rusija i najvjerovatnije Gruzija.