open-navfaktor-logo
search
Donijeli zlato
Zlatni ljiljani stigli u BiH: Vratili smo Rusima milo za drago
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koja je osvojila novo zlato na Evropskom prvenstvu vratila se danas u Sarajevo.
24.10.2021. u 15:12
get url
text

Zlatni ljiljani su u turskom Kemeru stigli do desetog najsjajnijeg odličja na prvenstvima Evrope. Bh. tim u finalu je nadigrao selekciju Rusije rezultatom 3:0.

Odbojkaši BiH u bh. prijestolnicu stigli su letom iz Istanbula. Na Aerodromu su ih dočekali navijači, članovi porodica.

- Obećali smo ono što, da kažemo, pametni nikad ne bi uradili. Ili zlato, ili ništa. U tome smo uspjeli - rekao je selektor Ifet Mahmutović.

- Od 2017. godine nismo pobijedili Rusiju. Preuzeo sam odgovornost da bih rasteretio igrače. To se na kraju isplatilo - dodao je Mahmutović.

Bh. tim imao je probleme s dopinškom kontrolom. Selektor Mahmutović sinoć je za Faktor kazao da su reprezentativce budili u pola četiri ujutro.

{$galerijaFotografija}

- Praksa je antidopinga, ali nama su "lupali na vrata, obezbjeđenje, dizali nas iz kreveta, "samo papuče obuj". I to su nam s kapitenom radili znajući da je povrijeđen. I poslije finala ceremonija se čekala. Dvojicu najboljih su vodili na antidoping. Izdržali smo sve to - veli Mahmutović.

Mirzet Duran izabran je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva (MVP).

- Vjerovao sam u ekipu. Pripreme s novim selektorom morale su uroditi plodom. U prve dvije tri-utakmice smo se tražili, bilo je rotacija. Protiv Njemačke smo pokazali da smo našli idelnu postavu i to je kulminiralo pobjedom protiv Rusije u finalu 3:0. Ne pamtim kada smo ovako razbili Rusiju u jednoj utakmici, mada smo ih često pobjeđivali - kazao je Duran.

BiH je na Evropskom prvenstvu prepustila rivalima samo jedan set.

- Ova utakmica protiv Rusije je jedna od boljih u mojoj karijeri. Možda je sreća što smo u polufinalu naletjeli na Njemačku, a ne na Rusiju, što nam se desilo prije dva Evropska prvenstva, gdje su nas izbacili u polufinalu. Rusi su dobra ekipa, pokazali su to na Paraolimpijadi kada su nas pobijedili dva puta 3:0. Sada smo im vratili milo za drago - poručuje Duran.

Doček, aerdrom, sjedeća odbojka, 24.10.2021
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.