open-navfaktor-logo
search
Revizorski izvještaj
Značajan broj stanovnika u FBiH nema zdravstveno osiguranje, šta je Parlament izglasao 2009. godine?
U Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine stoji da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja. Da tako nije u praksi ukazuju federalni revizori koji su utvrdili da značajan broj stanovnika Federacije BiH nema zdravstveno osiguranje.
26.03.2023. u 07:59
get url
text
get url
text

U Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva zdravstva za 2021. godinu ukazali su na potrebu mijenjanja Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Šta je sa neosiguranim osobama do 18 godina? 

Oni podsjećaju da je Parlament Federacije BiH 2009. godine, u skladu sa članom 35. Zakona o zdravstvenom osiguranju, donio odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, kojom su utvrđena i zdravstvena prava za neosigurane osobe, državljane BiH, sa prebivalištem u FBiH.

Ovom odlukom definisano je da se zdravstvena zaštita neosiguranih osoba finansira iz sredstava budžeta kantona ili općine, prema mjestu zadnjeg prebivališta neosigurane osobe s tim da neosigurane osobe do 18 godina starosti imaju ista prava kao i osigurane, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i ovom odlukom. Te da neosigurane osobe koje imaju više od 18 godina starosti imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć i druga ovom odlukom propisana zdravstvena prava.

Međutim, tako nije u praksi.

Problem nezaposlenih u USK

- Utvrdili smo da značajan broj stanovnika FBiH nema mogućnost dobijanja zdravstvene legitimacije zbog toga što su nakon prestanka radnog odnosa ili gubljenja statusa učenika ili redovnog studenta i slično propustili propisani rok od 30 dana za prijavu nadležnim službama za zapošljavanje. Ovaj problem je jednim dijelom prouzrokovan i time što se iz budžeta svih kantona ili općina ne finansira zdravstveno osiguranje neosiguranih osoba, što nije u skladu sa Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava Parlamenta FBiH.

Primjera radi, u Unsko-sanskom kantonu, koji ima 34.468 nezaposlenih osoba, njih 20.648 ima zdravstveno osiguranje koje plaća Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona - navodi se u revizorskom izvještaju.

Zbog svega federalni revizori ističu potrebu preispitivanja postojećih zakonskih propisa iz oblasti zdravstva u FBiH, tačnije člana 19. Zakona o zdravstvenom osiguranju "s ciljem stvaranja uvjeta da sve nezaposlene osobe dobiju pravo na zdravstvenu legitimaciju i pružanje zdravstvene zaštite u punom kapacitetu".

Dodaju kako rokovi za prijavu nadležnim službama za zapošljavanje nisu utvrđeni u propisima iz ove oblasti u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.