navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusi Japana

Znate li šta je mochi ili daifuku

Japanska kuhinja već dugo je popularna širom svijeta. No, o njenim slasticama se malo zna, ali društvene mreže su tu da i njih proslave.

Objavljeno: 27.02.2021. u 08:20
get url
text

Glavni japanski desert koji se jede tokom cijele godine, a najviše u periodu novogodišnjih praznika, kada je tradicija da se poklanja komšijama i rođacima jeste mochi desert. U pitanju je kuglica tijesta sa punjenjem, koja je osvojila socijalne mreže i nepca. 


Desert neobičnog izgleda, vrlo je jednostavan za pripremu, a zahvaljujući raznolikosti punjenja svako može da uživa u omiljenom ukusu. 


U različitim izvorima, ovaj desert se naziva mochi ili daifuku. U većini evropskih izvora on je mochi. Mochi je, naime, tijesto od riže, a tradicionalno se pravi od ljepljive riže, koja se prvo kuha, a zatim dugo lupa da bi se stvorila mljevena masa slatkog ukusa. Ovo je tradicionalni način pripreme mochija, a u savremenim receptima to se može znatno olakšati upotrebom mikrotalasne pećnice.


Rižino tijesto se koristi ne samo u japanskoj kuhinji, već i u kineskoj, južnokorejskoj, tajlandskoj, havajskoj. Mochi se koristi za pripremu raznih jela, najčešće slatkih. Komadići tijesta dodaju se u japansku supu osiruko napravljenu od prženog graha. Upravo razna punjenja ovom desertu donose naziv daifuku. Tradicionalno punjenje za daifuku je anko.


Popularni južnokorejski prehrambeni brend Lotte proizvodi mochi sladoled, koji je zapravo kugla sladoleda umotana u tijesto od riže.