open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Zoran Nešković i ostali: Počelo suđenje za zločine u Rogatici 1995. godine
Suđenje peterici bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1995. godine na području Rogatice, počelo je u Sudu Bosne i Hercegovine čitanjem optužnice i uvodnim riječima.
15.07.2022. u 14:01
get url
text

Zoran Nešković, Panto Pantović, Slaviša Đerić, Nenad Ujić i Pero Despet optuženi su po 46 tačaka optužnice za nečovječno postupanje, ubistvo i seksualno zlostavljanje počinjene nad civilima u zatočeničkom objektu "Rasadnik" u Rogatici od kraja jula do 22. decembra 1995. godine.

Nešković je optužen u svojstvu komandira zatočeničkog objekta, a ostali optuženi u svojstvu stražara u "Rasadniku", gdje je bilo zatočeno više od 40 muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, od kojih je većina bila starosti oko 60 godina, te dva maloljetnika, kao i više od deset osoba kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

Tužilac Dževad Muratbegović u uvodnoj riječi je kazao da će svjedoci ispričati kako su skinuti iz konvoja koji je iz Žepe preko Kladnja išao prema Tuzli.

- Svi optuženi su bili uključeni u funkcionisanje zatočeničkog objekta u ‘Rasadniku’. Vidjećete da je Nešković bio komandir i da je imao efektivnu kontrolu nad stražarima - kazao je tužilac.

Bit će pozvano više od 40 svjedoka

On je rekao da planira pozvati nešto više od 40 svjedoka, dva vještaka i uvesti materijalne dokaze. Kako je naveo, jedan broj svjedoka je, nažalost, preminuo, pa će u spis biti uvrštene njihove izjave iz istrage.

Optužnica tereti Neškovića za nezakonito držanje civila u baraci poljoprivrednog dobra "Rasadnik", a šest tačaka optužnice mu na teret stavlja da je lično nečovječno postupao prema pritvorenicima udarajući ih, kao i da je bio prisutan kada su ih drugi zlostavljali.

U optužnici se navodi da su svi optuženi 15. avgusta učestvovali u nečovječnom postupanju prema Mehmedu Hajriću, vjerskom službeniku i predsjedniku Ratnog predsjedništva u Žepi, kojeg su udarali, a potom izveli do potoka i ubili iz vatrenog oružja.

Za nečovječna postupanja prema pritvorenicima u periodu od avgusta do oktobra, Pantović je optužen po jednoj tački, a Đerić i Ujić po 14 tačaka, s tim da su Đerić i Ujić optuženi još po devet tačaka kao saizvršioci. Djela koja im se stavljaju na teret uključuju premlaćivanje pesnicama i raznim predmetima, obmotavanje šlaufa oko vrata, skakanje po leđima, tjeranje zatočenika da ližu so sa poda, čizmu, da jedu svinjetinu i kutiju cigareta, da skaču na jednoj nozi, da skaču u hladnu rijeku, kao i da se međusobno udaraju.

U optužnici se navodi da su u ovim radnjama, osim optuženih, učestvovali i Dragan Nikolić, protiv koga je postupak razdvojen, kao i Predrag Nikolić, koji je preminuo.

Tužilac Murtbegović tražio je da jednu od tačaka optužnice pročita bez prisustva javnosti, iako oštećeni u toj tački, kako je napomenula braniteljica Nina Kisić, nisu dobili mjere zaštite identiteta. Sudija Zoran Božić kazao je tužiocu da pročita tu tačku navodeći inicijale optuženih, a nakon što je tužilac to učinio, sudija je rekao da se ova tačka ne objavljuje u javnosti radi opreza.

Neškovićeva odbrana jedina iznijela uvodne riječi

Odbrana Neškovića u uvodnoj riječi navela je sporna pitanja na koja će ukazivati tokom dokaznog postupka, kao što su navodi da je optuženi imao ulogu nadređenog.

- Sporit ćemo status oštećenih. Ne radi se o civilnim licima - kazala je braniteljica Kisić.

Ona je dodala da su određene tačke optužnice međusobno protivrječne i da se "u nekim slučajevima protive zakonima fizike", kao i da neki navodi ne ispunjavaju elemente ratnog zločina.

Odbrane ostalih optuženih u ovoj fazi nisu željele iznositi uvodne riječi, kratko se pridruživši navodima o kontradiktornosti u optužnici i spornom statusu oštećenih.

Optužnica tereti Neškovića i druge za zločin protiv civilnog stanovništva po Krivičnom zakonu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Prvi svjedoci bit će saslušani 5. septembra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.