open-navfaktor-logo
search
Poručila iz Strazbura
Zovko po starom: BiH nije dobila kandidatski status zbog bošnjačkih političara
Dok je većini europarmentaraca jasno kako odgovornost za to što Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za Evropsku uniju nose secesionističke politike i blokade iz Banje Luke koje djeluju uz asistenciju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), hrvatska europarlamentarka Željana Zovko okrivljuje bošnjačke političare.
05.07.2022. u 21:28
get url
text
get url
text

Bosanskohercegovački političari ne uspijevaju jednoglasno i jasno reći da žele u EU, kazala je Zovko i jasno dala do znanja koga za to smatra krivim.

VEZANI TEKST - Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi

- Činjenica je da BiH nije dobila status kandidata za EU apsolutna je odgovornost bošnjačkih političara - utvrdila je Zovko uoči rasprave u utorak Evropskom parlamentu o izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

- Realno gledano, moldavski su čelnici pokazivali više želje da njihova zemlja postane kandidat nego političari iz BiH koji su se ovdje pojavljivali, počevši od Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Bisere Turković - rekla je Zovko i nastavila:

 - Oni su ovdje samo pokazivali želju da se neko kazni, a nisu tražili da BiH postane kandidat. Bošnjački političari ovdje su samo lobirali da se dovede vojska u Brčko, povećaju ingerencije visokog predstavnika i da se zemlja još više stavi u polusuvereni položaj.

Navela je kako će BiH dobijati "ovakve svaštare od izvještaja" sve dok se ne riješi izborni zakon, prenosi Jutarnji.hr.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.