Njihov prijedlog je da bude ispisano sljedeće:

- Zauvijek ćemo se, sa tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija su ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Također, prema njihovom zahtjevu, na spomeniku trebaju biti ispisana imena ubijenih civila.

Vijećnica u Gradskom vijeću Sarajeva Amra Zulfikarpašić nije se složila sa prijedlogom njene bivše stranke. Spomenik nije sporan, ali je sporan prijedlog teksta Naše stranke koji bi trebao biti ispisan na spomeniku. 

- Ja sam protiv tog prijedloga, to iznad Sarajeva ne bi trebalo da stoji. Zločin se ne smije generalizirati. Ne može se jedna cijela herojska brigada i armija koja je branila Sarajevo i BiH staviti pod taj negativan kontekst - kazala je Zulfikarpašić.

Dodala je da se ne smije dopustiti da se i građani Sarajeva "koji su se skoro goloruki branili stave u isti koš za zločincima koji imaju svoje ime i prezime".

Gradski vijećnik iz Kluba SDA Vedad Deljković ovaj prijedlog Naše stranke ocijenio je sramotnim.

VEZANI TEKST - Dobitnici "Zlatnog ljiljana" i "Zlatne policijske značke": Sraman prijedlog Naše stranke za spomenik na Kazanima

- Sve presude su utvrdile da se nije radilo o sistematskom zločinu Armije RBiH, već zločinima pojedinaca koji su osuđeni, a sa kojima smo se imali snage usred rata obračunati za razliku od njih, koji 26 godina poslije rata negiraju zločine i genocid - smatra Deljković.

Ističe da je glasao za postavljanje spomen-ploče, ali da neće podržati proglašavanje brigada Armije RBiH zločinačkim jer to nije presuda i činjenica.

- Mladost Armije RBiH i MUP-a je ubijena jer su krenuli da uhapse počionioce, i to dovoljno govori šta je bila sistemska uloga Armije RBiH - zaključuje Deljković.