open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Zvanično: Drugostepena disciplinska komisija odbila tužbu protiv Tegeltije
Drugostepena disciplinska komisija je također potvrdila i odluku Prvostepene disciplinske komisije od 3. juna 2019. godine
14.06.2019. u 14:07
get url
text

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije

Drugostepena disciplinska komisija je također potvrdila i odluku Prvostepene disciplinske komisije od 3. juna 2019. godine.

Podsjećamo da je povodom tužbe i prijedloga za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije koje je podnio UDT, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela odluku kojom se odbacuje disciplinska tužba UDT-a od 31. maja 2019. godine, podnesena protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, te kojom se odbacuje Prijedlog UDT-a za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije.

Ured disciplinskog tužioca je, podsjećanja radi, podnio disciplinsku tužbu protiv prvog čovjeka VSTV-a i sudije Osnovnog suda u Banja Luci Milana Tegeltije zbog afere "Potkivanje". Ured je zatražio i suspenziju Tegeltije do okončanja disciplinskog postupka.

Iz Ureda je pojašnjeno da je tužba podnesena zbog disciplinskog prekršaja koji se odnosi na sudije, a koji predstavlja "bilo kakvo ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.