open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Zvizdić: Napustio sam SDA, bit ću nezavisni zastupnik, moguće je da se kandidujem za Predsjedništvo BiH
Denis Zvizdić danas je napustio Stranku demokratske akcije (SDA).
02.07.2021. u 11:55
get url
text

Zvizdić je na konferenciji za medije kazao da je podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika stranke, člana predsjedništva stranke, te da je istupio iz članstva u SDA.

- Odluka nije bila laka niti jednostavna, ali je poslije svega bila jedina moguća imajući u vidu da, prema mom mišljenju, nisu napravljene očekivane kvalitativne, programske i kadrovske promjene koje bi vodile napretku i povratku utjecaja i koalicionog kapaciteta, posebno u općinama i gradovima u kojima je SDA poražena na posljednjim lokalnim izborima – kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da to ranije nije uradio jer je, kako je kazao, smatrao da nije bilo korektno otići, a ne upozoriti na greške ili ih pokušati ispraviti.

- Ja sam u SDA skoro 30 godina. To je čitav jedan život. Uložio sam svoje znanje, umijeće i zdravlje, jednostavno i figurativno kazano - živo sam sa SDA. Riječ je i o višedecenijskoj saradnji sa ljudima iz čitave BiH. Na kraju, radi se i o skoro 40.000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima 2018. godine, kao i mom vjerovanju, koje se nažalost nije pokazalo ispravnim, da u SDA ipak postoji unutrašnja snaga za stvarne i stukturne promjene i reforme koje bi bile bazirane na vrijednosnim kriterijima i kompetencijama - dodao je.

Istakao je da ostaje aktivno u politici.

- Postoji nekoliko varijanti poslije ovakvog poteza - pokretanje nekog novog političkog projekta, podrška nekom od postojećih političkih projekata i koalicija i status samostalnog zastupnika. U ovom trenutku ostajem u statusu nezavisnog zastupnika

Odgovarajući na pitanje da li ima ambiciju da se na sljedećim izborima kandiduje za člana Predsjedništva BiH, Zvizdić je kazao da je i to moguće.

- Imajući u vidu da su se već mnogi na neki način samokandidirali, mogu reći da mi to nije imperativ, ali ne isključujem tu mogućnost - kazao je.

Što se tiče njegove pozicije u Kolegiju Zastupničkog doma, Zvizdić je kazao da na nju nije dao ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.