open-navfaktor-logo
search
Zavod za medicinu rada KS
Adnan je šehidsko dijete koje nije dobilo posao vozača, konkurs namješten za NiP-ovca
AUTOR: Patria
22.06.2024. u 15:26
get url
text
  Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde treba pažljivo slušati, jer se tako najlakše može provjeriti koliko u njegovoj priči ima istine. Kada pak Konaković napiše ono što misli onda je taj posao još lakši.
A ovako je Konaković pisao na Facebooku prije tri dana:
- Prava Trojka finalizira dogovore. Nisu to dogovori "da jedni drugima ne smetamo", to su dogovori da porodilje dobiju naknadu, roditelji knjige za djecu i subvenciju za vrtiće, šehidska i djeca palih boraca zaposlenje, građani nove autobuse i tramvaje, digitalizaciju, fasade, transparentnost i još mnogo, mnogo dobrog…
Konaković je pokazao notorno nepoznavanje nadležnosti i u priči o izborima za općinske načelnike i vijeća ugurao ono što je kreditnim sredstvima uradila Vlada KS, te tako potvrdio da nema rezultata koje bi pokazao iz općina u kojima NiP i Trojka čine vlast, piše Patria.
Osim toga, Konaković je još jednom bacio prašinu u oči djeci šehida i poginulih boraca. Jer, dok lider Naroda i pravde priča kako im je vlast Trojke omogućila zapošljavanje, upravo Narod i pravda šikanira šehidsku djecu kako bi zapošljavala stranačke uhljebe, piše ovaj portal i navodi primjer takvog zapošljavanja.
Adnan Čamdžić je dijete šehida, odlikovanog za svoju borbu za Bosnu i Hercegovinu. Pokušao se zaposliti kao vozač u Javnu ustanovu Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo. No, Čamdžić kada se prijavljivao na konkurs nije računao da je na to radno mjesto već zaposlena osoba zbog koje je konkurs očigledno i raspisan.  
A kada se konkurs raspisuje za one koji su mimo konkursa dobili posao pa se pravila zadovoljavaju lažiranim konkursima, onda se i konkursna administracija instruira kako da postupa. Nakon što je po završenom konkursu objavljena rang lista, prvorangirani je bio Nermin Kapo, vijećnik Naroda i pravde u Općini Centar i prema podacima iz registra zaposlenih u KS uposlenik na radnom mjestu vozač u JU Zavod za medicinu rada KS.  
Dakle, na mjestu za koje je konkurs raspisan. 
Osim što je vijećnik NiP-a Kapo je jedan od osnivača NiP-a i predsjednik Mjesnog odbora stranke na Soukbunaru.
Čamdžić se na takav ishod žalio, navodeći da je Komisija proizvoljnim ocjenjivanjem kreirala takvu rang listu. Prema odgovoru same Komisije za provođenje konkursa jasno je da nešto ne štima.
Jer, ta Komisija navodi da je Čamdžić na pismenom ispitu dobio 49,5 od 55 bodova, a na usmenom samo 22. Dakle, manje od pola bodova u odnosu na pismeni ispit. Jasno je stoga da je Komisija Čamdžića ocjenjivala proizvoljno ili bolje rečeno dirigovano, kako bi se uposleniku JU Zavod za medicinu rada KS Nerminu Kapi osiguralo da ostane na radnom mjestu.
Slučaj Adnana Čamdžića nije izuzetak, već pravilo koje pokazuje da Narod i pravda ne samo da ne poštuje Uredbu o zapošljavanju šehidske i djece palih boraca, nego tu djecu javno obmanjuje hvaleći se njihovim zapošljavanjem.
Pitanje i za NiP i za odgovorne u JU Zavod za medicinu rada KS je kako je Nermin Kapo već bio zaposlen u tu instituciju ako je konkurs naknadno raspisan.
Jasno je svima da je riječ o jednom u nizu stranačkih zapošljavanja koje provode stranke Trojke (NiP, SDP, NS), dok građanima prodaju priču o promjenama, transparentnosti i ko zna čemu ne, piše Patria.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.