open-navfaktor-logo
search
U diplomatiji svako svoju politiku vodi
Crnadak se nije libio disciplinirati ambasadoricu Mirsadu Čolaković, što Konaković toleriše Vranješa i Vujića?
AUTOR: M. R. S.
13.06.2024. u 14:29
get url
text
Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ odbio je uručiti protestnu notu Srbiji povodom "svesrpskog sabora".
- Tu notu niti sam donio niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam, nije samo u vezi s mojim političkim stavovima, već iz proceduralnih razloga. Ministar vanjskih poslova BiH nema pravo da kreira vanjskopolitičke akcije niti vanjsku politiku BiH – izjavio je jučer Vranješ, kazavši i da je to uručivanje protestne note "pokušaj performansa" ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića.
Džemal Smajić, delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i magistar međunarodnih odnosa i diplomatije, kazao je za Faktor da "naravno da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kreator vanjske politike BiH treba pozvati na odgovornost bh. ambasadora iz Srbije".
- Treba reagovati i Ministarstvo vanjskih poslova. I ono može pokrenuti disciplinski postupak – dodao je Smajić.
Istakao je da će se ovakve stvari, kao što je istup Vranješa, dešavati dok svi u BiH ne budemo jedinstveni u vezi s euroatlantskim putem naše države.
- Postavlja se pitanje zašto nismo jedinstveni? Jer ovdje postoji ruski utjecaj koji se plasira kroz političare manjeg bh. entiteta. Ovu bitku mi ne možemo dobiti sami bez pomoći euroatlanskih saveznika – stava je Smajić.
Upit o tome hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv ambasadora Vranješa ili poduzeti neke druge mjere, poslali smo Ministarstvu vanjskih poslova BiH čiji odgovor čekamo.
Ministar Konaković dosad nije reagirao ni na društvenim mrežama. 
Hoće li pokrenuti ikakav postupak protiv Vranješa, pitali smo i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, tačnije kabinete predsjedavajućeg Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. I njihove odgovore čekamo.
Ako je suditi prema praksi posljednjih godina, ništa se desiti neće.
U martu ove godine imali smo islamofobičan i skandalozan istup ambasadora BiH pri UN-u u Ženevi Bojana Vujića koji je na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a rekao da je "priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH", te da je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi.
Osim osude istupa Vujića, koja je stigla u vidu saopćenja iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ništa se nije desilo. Pojedine stranke i udruženja tražili su njegovu ostavku. Federalna uprava policije je dobila odobrenje Tužilaštva BiH da saslušaju Vujića. I zasad je to to.
Jesu li pokrenuli ikakav postupak protiv njega u međuvremenu, također je pitanje koje smo uputili Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
No nekada su ministri vanjskih poslova reagirali kada su smatrali da je neko od bh. diplomata izašao iz okvira svojih nadležnosti.
U septembru 2017. godine je tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pokrenuo disciplinski postupak protiv ambasadorice BiH u Nizozemskoj Mirsade Čolaković.
Razlog je bilo navodno otvaranje pisama upućenih članovima Predsjedništva BiH u vezi s revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Disciplinska komisija utvrdila je potom da ambasadorica Čolaković nije kriva za povredu službene dužnosti, ali činjenica je da je postupak bio pokrenut.
Za smjenu ambasadora u Predsjedništvu BiH potreban je konsenzus. Izvjesno je da za smjenu u slučaju Vranješa ne bi glasala član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ali se postavlja pitanje je li to opravdanje da to pitanje ne pokrenu Komšić i / ili Bećirović.
Željka Cvijanović je nedavno podijela inicijativu za smjenu ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije. Na sjednici Predsjedništva BiH tada su protiv bili Komšić i Bećirović. S dnevnog reda iste sjednice, prema pisanju medija, skinuta je tačka smjene ambasadora Vujića, iako je ranije zatražena njegova ostavka.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.