open-navfaktor-logo
search
Čekalo se godinama
Ahmetović: Izmijenjen je Ustav Posavskog kantona i za očekivati je da Bošnjaci i Srbi imaju ista prava kao Hrvati
Izmijenjen je Ustav Posavskog kantona i usklađen sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je za Faktor Senad Ahmetović, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a što je dobra osnova da se zaustavi višegodišnja diskriminacija Bošnjaka i Srba u ovom kantonu.
21.02.2022. u 08:36
get url
text

Ahmetović, koji je i zastupnik u Skupštini Posavskog kantona, ranije se pismom obratio i visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem je, između ostalog, naveo kako su više puta donesene odluke Ustavnog suda FBiH, prema raznim osnovama koje su potvrdile flagrantnu diskriminaciju u sadržaju Poslovnika i Ustava Skupštine Posavskog kantona, kao i evidentne neistinite formulacije o geografskim, brojčanim i drugim anomalijama tadašnjeg Ustava Posavskog kantona.

VEZANI TEKST - Ahmetović: Posavski kanton još nije pokrenuo izmjene diskriminirajućeg Ustava

U Odžaku nema Bošnjaka direktora u javnim institucijama

- Skupština Posavskog kantona izmijenila je Ustav sa 21 amandmanom u 40 tačaka. To je dobra osnova da se sprovođenjem Ustava osigura potpuna jednakost svih građana. Nadam se da će naziv kantona uskoro biti u skladu sa Ustavom FBiH. Što se tiče diskriminacije Bošnjaka, napominjem činjenicu da u Odžaku danas nema niti jedan jedini direktor Bošnjak bilo koje javne ustanove, institucije ili preduzeća u vlasništvu Općine Odžak - govori nam Ahmetović.

Dodaje kako očekuje da izmjena Ustava PK neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da se mogu okrenuti razvoju, pomoći privredi i u skladu sa mogućnostima pomoći svima.

- Naime, usvojen je do sada najviši budžet od oko 50 miliona KM. Zaslugom Vlade Federacije BiH i federalnih parlamentaraca Zastupničkog i Doma naroda FBiH ponderom 2 (koeficijent) Posavski kanton dobio je duplo više novca nego ikada do sada. Prije je to bilo 3,8 miliona KM u raspodjeli prema nižim nivoima vlasti, a sada 7,8 miliona KM godišnje - govori nam Ahmetović.

Dodaje da uz nove demokratske okvire, više novca za očekivati je da Vlada PK bude angažovanija na više projekata, a što bi svi građani trebali da osjete.

Ista prava imati i kod zapošljavanja 

- To je njihova ustavna i zakonska zadaća prema svim građanima. Novim ustavnim pravom za očekivati je da i Bošnjaci i Srbi imaju ista prava kao i Hrvati po svim oblastima društva, pa tako i prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama, institucijama i preduzećima u vlasništvu raznih nivoa vlasti, ustavom i zakonima zagarantovanim. Mišljenja sam da će sve ići nabolje jer su stvoreni svi ustavni preduvjeti, zakonski, ali i materijalni jer sa 50 miliona KM je to moguće - rekao je Ahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.