open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ako Dom naroda i podrži nižu stopu PDV-a, ona će u primjeni biti tek za šest mjeseci, a mora se usvojiti i budžet
U idealnim uvjetima, kada bi uskoro zasjedao Dom naroda Parlamentarne skupštne Bosne i Hercegovine i usvojio dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se smanjuje PDV na osnovne potrepštine, bilo bi potrebno i do šest mjeseci da one u praksi zažive.
10.03.2022. u 16:16
get url
text

No još nije zvanično zakazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, mada se govori tek o 24. martu kao datumu njenog održavanja. Uz to, važan preduvjet je i usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, a teksta budžeta još nema ni u nacrtu.

VEZANI TEKST - Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a

Istovremeno, na Dom naroda Parlamenta BiH čekaju i izmjene Zakona o akcizama koje su usvojene na sjednici Zastupničkog doma, a predviđaju ukidanje akciza na naftne derivate na period od šest mjeseci.

Delegat Zlatko Miletić kazao je danas da još nema nikakvu ni zvaničnu ni nezvaničnu informaciju o sjednici Doma naroda, mada su iz Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu naglasili da će Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a BiH, hitno zakazati sjednicu tog doma. Također, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je naknadno danas kazao da će Dom naroda zasjedati 24. marta.

Kada je u pitanju dopuna Zakona o PDV-u, koju je predložio SDS-ov zastupnik i predsjednik Mirko Šarović, predviđeno je uvođenje diferencirane stope, odnosno pet posto na osnovne potrepštine i 22 posto na luksuz.

Što se tiče početka primjene u praksi, iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine su istakli da prijedlog dopuna zakona, ako i kada bude konačno usvojen, ide Upravnom odboru UIO kako bi se preciziralo i bez dileme znalo na koje tačno proizvode bi išlo pet posto PDV-a, na koje 22 posto, a šta bi ostalo 17 posto.

Nadalje, u UIO su istakli da je od toga komplikovanija priprema jer se u slučaju uvođenja ovih stopa moraju mijenjati dva softvera, i to jedan koji prati uvoz, gdje bi se morao pobrojati doslovno svaki proizvod, i drugi koji prati sistem PDV-a u unutrašnjem prometu.

VEZANI TEKST - Nije briga za građane: Šta se sve krije iza SNSD-ovog prijedloga novih stopa PDV-a u BiH

- Osnovni problem je što smo mi treću godinu na privremenom finasniranju, pa stoga ne postoje sredstva za takvo nešto. Mora se usvojiti budžet – pojasnio je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

Također, i svi porezni obveznici na koje će se odraziti zakon, ako bude usvojen, morali bi mijenjati svoje softvere, što je i za njih trošak.

- Potrebno je vremena da sve bude jasno i precizno, a zatim da UIO i obveznici promijene softvere. Treba nekoliko mjeseci, možda i šest, da se to provede – dodao je Kovačević.

U predloženoj dopuni Zakona o PDV-u su generalno nabrojani proizvodi na koje bi se uvela niža i viša stopa PDV-a, ali je to potrebno precizirati. Primjera radi, kako je pojašnjeno, treba vidjeti da li je ekstra djevičansko maslinovo ulje osnovna životna namirnica ili nije.

S druge strane, pitanje je i podrške zakonu o PDV-u, ali i o akcizama u Domu naroda PSBiH. U Zastupničkom domu su oba podržana, ali na glasanju nisu bili zastupnici iz SNSD-a, čiji prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida nije dobio potrebnu većinu.

Prema objavljenim rezultatima glasanja, i zastupnici iz HDZ-a koji su bili prisutni bili su suzdržani kod glasanja o dopuni Zakona o PDV-u.

Prema prijedlogu, s pet posto PDV-a oporezuju se: lijekovi i pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala stavljena u promet u skladu sa propisima o njihovom stavljanju u promet, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka uključujući u prahu, maslac i ostali mliječni proizvodi, mlijeko za bebe i dječija hrana za dojenčad izrađena od mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće biljnog i životinjskog porijekla, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

VEZANI TEKST - Akcize, PDV, ograničiti cijene: Parlamentarci su kreativni, samo "ne znaju" kako smanjiti svoje plaće

U prijedlogu je pak naznačeno da UIO donosi propis kojim se to bliže uređuje.

Istovremeno, predloženo je da se sa 22 posto oporezuju: visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, nakiti i srodni proizvodi, satovi i njihovi dijelovi, vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila za prijevoz na zemlji, vodi i u zraku, umjetnička djela, kolekcionarski predmeti i antikviteti, pirotehnički proizvodi za vatromete, upaljači za cigarete mehanički ili električni, džepni, stoni i ostali od plemenitih kovina, luksuzna nalivpera, oružje.

U prijedlogu je naznačeno da bi smanjenjem stope na pet posto bilo izgubljeno oko 130 miliona KM prihoda od PDV-a, ali da je neminovno da će doći do rasta cijena, a predviđa se i rast plaća i penzija, pa bi se time, ali i višom stopom na luksuz, nadomjestio gubitak.

Glasanje o dopuni Zakona o PDV-u, 2022. 

Glasanje o dopuni Zakona o PDV-u, 2022.

Rezultati glasanja

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.