open-navfaktor-logo
search
Pozdravili odluku
Ambasada SAD-a: Neuspjeh stranaka je razlog što je Schmidt morao djelovati
Faktor
26.03.2024. u 18:41
get url
text
Američka ambasada reagirala je na odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da donese izmjene Izbornog zakona BiH.
Istakli su da SAD pozdravlja odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona kako bi se ojačao integritet izbornog procesa u BiH.
- Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavnik morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani -naveli su iz Ambasade.
Schmidt se danas obratio javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.
- Ja ću danas učiniti ono što je trebalo biti urađeno prije mnogo godina i što se u demokratiji podrazumijeva, garanacija slobodnih i demkratskih izbora za sve građane. Želim objaviti odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona u skladu sa mojim mandatom kao podršku pristupanja zemlje u EU. Ovo radim za građane ove zemlje - poručio je, između ostalog, Schmidt.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.