open-navfaktor-logo
search
Skandalozno, ali ne i novo
Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija: Nijedan Srbin neće obilježiti Dan državnosti
Željko Samardžija, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji, kazao je da "nijedan Srbin neće ispoštovati uputu ili naredbu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se u diplomatsko-konzularnim predstavništima u svijetu obilježi 25. novembar, Dan državnosti BiH".
24.11.2021. u 11:32
get url
text

VEZANI TEKST - Samardžija: Tužilaštvo BiH mi nije uputilo poziv, ikonu niko ne traži osim Bisere Turković

- Prvo, nije naredila već pozvala, niti može narediti. Niti bi je poslušao ijedan Srbin. Ona se ponavlja tri puta godišnje, kao papagaj, i to postaje smijurija - rekao je Samardžija Srni.

Podsjetimo, Samardžija je isti onaj ambasador koji je spornu ikonu s kraja prošle godine, na koju polaže pravo Ukrajina, poklonu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, vratio iz Moskve u Sarajevo i predao je u Dodikov kabinet.

Iako je bilo dovoljno razloga da se ovim slučajem pozabavi Tužilaštvo BiH, to se nije desilo.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosnei Hercegovine, uputila je diplomatsko-konzularnoj mreži instrukciju povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Pozvala je sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH da "s ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana državnosti naše domovine, te upoznavanja šire javnosti o značaju 25. novembra, u duhu temeljnih vrijednosti ZAVNOBIH-a, te u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama u zemljama prijema, prigodno i dostojanstveno obilježe Dan državnosti Bosne i Hercegovine". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.