open-navfaktor-logo
search
Neminovno kažnjavanje
Američka ofanziva na Zapadni Balkan: Bidenova udarna trojka za neposlušne političare u BiH
Gabriel Escobar, James O'Brien i Michael Murphy udarna je američka trojka koja će na Zapadnom Balkanu zavesti red.
09.10.2021. u 07:55
get url
text

Američki predsjednik Joe Biden odlučio se nimalo slučajno imenovati karijerne diplomate na ključne pozicije, koje imaju bogato iskustvo na ovim prostorima.

VEZANI TEKST - Dodik i on su stari znanci od 1998: Escobar ga doveo na vlast, Escobar će ga ili urazumiti ili smijeniti?

Bidenov kandidat za mjesto koordinatora za sankcijsku politiku pri State Departmentu James O'Brien trenutno obavlja dužnost direktora i potpredsjednika grupacije Albright Stonebridge, međunarodne savjetodavne firme.

Bivši je uposlenik State Departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad, a u dvije administracije je radio kao specijalni izaslanik predsjednika SAD-a, prvi put kao izaslanik za pitanje talaca, između 2015. i 2017. godine.

O'Brien je radio u State Departmentu, počevši od pozicije advokata-savjetnika 1989. godine. Kasnije je služio kao specijalni predsjednički izaslanik za Balkan, sa odgovornošću za američku diplomatsku, ekonomsku i sigurnosnu politiku u tom području. Osim toga, obavljao je i funkciju zamjenika direktora Ureda za planiranje politika State Departmenta i višeg savjetnika državne sekretarke Madeleine Albright. Upravo s te pozicije pomogao je u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

- Tokom svoje karijere u State Departmentu vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine. O’Brien je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu suradnju s Kinom, promovirao je ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati, te je radio na tome da javno-privatna partnerstva i korporativna društvena odgovornost postanu važan element u američkoj vanjskoj politici – navedeno je iz Bijele kuće u službenoj najavi nominacije.

Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State Departmenta ima bogato diplomatsko iskustvo na Zapadnom Balkanu, gdje je u turbulentnom periodu od 1998. do 2001. godine u četiri uzastopna mandata bio na službi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kada je 1998. godine lider SNSD-a Milorad Dodik preuzeo premijersku funkciju u Republici Srpskoj uz ogromnu pomoć i podršku međunarodne zajednice, na čelu Kancelarije OHR-a u Banjoj Luci bio je upravo ovaj karijerni diplomata, a nakon toga imenovan je za šefa Ureda Američke ambasade u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Da li će novi ambasador SAD-a u BiH odmah na "crnu listu" stavljati bh. političare

Novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a.

Aktuelni ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson najavio je da će Sjedinjene Američke Države proširiti sankcije u BiH protiv korumpiranih pojedinaca. No, on nije rekao o kojim je osobama riječ.

- Nisam u poziciji iz razloga privatnosti, da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure, jačamo naše procedure da bismo odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojediinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja - dodao je Nelson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.