open-navfaktor-logo
search
Direktor EPBiH
Andelija: Struja se mora štedjeti, ne može biti alternativa skupom gasu, na potezu su kantoni i lokalne zajednice
Katastrofalna suša u posljednja tri mjeseca imala je negativan utjecaj na rad hidroelektrana i samim tim proizvodnju električne energije u Bosni i Hercegovini.
01.09.2022. u 20:41
get url
text

VEZANI TEKST - Andelija za Faktor: Rudnici u Koncernu EPBiH ne izvoze ugalj za Srbiju, prioritet su nam naše termoelektrane

Ipak, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Faktor kaže kako je ova državna kompanija u velikoj mjeri umanjila negativne posljedice.

- Ovaj ekstremno sušan period utjecao je na manje dotoka vode u jezerima u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac. Međutim, nije bila ugrožena njihova funkcionalnost.

Istina, evidentna je manja proizvodnja električne energije u ove tri hidroelektrane, ali smo taj manjak nadomjestili strujom proizvedenom u termoelektranama. Proizvodnja struje u termoelektranama je skuplja, a tu razliku smo pokrili visokim cijenama električne energije na međunarodnim berzama.

Dakle, mi nismo imali ozbiljan problem s kojim se susreće, recimo, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna - ističe Andelija. 

Ljeto je skoro iza nas, a po svim procjenama, BiH baš kao i veći dio svijeta čeka neizvjesna zima kada je u pitanje energetski sektor, a sve izazvano ruskom agresijom na Ukrajinu. Da li će biti gasa, da li će biti preskup, briga je značajnog broja stanovništva u BiH, prije svega u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Andelija o posljedicama ukrajinske krize, tržištu energenata, snabdijevanju električnom energijom...

Mnogi su se već odlučili da se "odreknu" gasa i u predstojećoj zimskoj sezoni griju na električnu energiju. Može li sistem EPBiH izdržati povećan broj korisnika?

- Struja se mora štedjeti. Ukoliko trend trošenja, a mi ga pratimo svakodnevno, bude u stalnom porastu, mi ćemo poduzeti određene korake. Mora se znati da alternativa grijanju na skupi gas ne može biti isključivo niti dugoročno električna energija. Može jedan mjesec i šta onda?

Na potezu su lokalne zajednice kao i kantoni da određenim mjerama, kao što je to, recimo, subvencioniranje, olakšaju stanovništvu. To je već uradila Vlada Federacije BiH koja subvencionira električnu energiju - podvlači naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.