open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
ArcelorMittal: JP Grijanje nije ispunilo preduvjete za početak sezone grijanja
Kompanija ArcelorMittal Zenica objavila je da su stvarni razlozi problema u vezi sa početkom sezone grijanja u Zenici drugačiji od onih koji su izneseni u, kako navode, netačnim izjavama koje su ovih dana objavljivane iz JP Grijanje.
12.10.2021. u 14:43
get url
text

Tvrde da je prije kraja prošle sezone grijanja 2020./2021., konkretno 24. februara 2021., kompanija ArcelorMittal Zenica zaprimila rješenje federalnog inspektora za električnu energiju u kojem se navodi da je kompanija ArcelorMittal Zenica, prema važećim zakonskim propisima, ovlaštena koristiti električnu energiju samo za svoje potrebe, što znači da nije zakonski dopušteno isporučivati električnu energiju drugim subjektima bez potrebnih dozvola za isporuku električne energije kroz svoja postrojenja.

Podsjećaju da je do tada ArcelorMittal Zenica besplatno isporučivao električnu energiju JP Grijanje kako bi bilo omogućeno da pumpe Grijanja distribuiraju toplotnu energiju do grada Zenice.

Nakon odluke federalnog inspektora, kompanija ArcelorMittal Zenica je 18. marta 2021. obavijestila Grad da joj je naređeno da prestane snabdijevati Grijanje električnom energijom od 22. marta 2021., međutim, obećali su pružiti svu podršku koja bi mogla biti potrebna za normalan završetak sezone grijanja.

Također ističu da su odmah zatražili od JP Grijanje, kao javnog preduzeća čija je primarna djelatnost snabdijevanje toplotnom energijom naših građana, da poduzme hitne mjere kako bi taj problem bio riješen jer više nisu mogli preuzimati i isporučivati toplinsku energiju za grijanje bez rješavanja pitanja snabdijevanja električnom energijom stare "Termoelektrane".

Naglašavaju da, u vrijeme kada sezona grijanja još nije bila završena a vanjske temperature još uvijek relativno niske, ArcelorMittal Zenica nije htio uzrokovati prekid grijanja u gradu pa je odlučio podržati zahtjev Grada Zenice i poslati pismeni zahtjev federalnom ministarstvu i federalnom inspektoru za produženje roka za obustavu isporuke električne energije JP Grijanju.

Dodaju da su uspjeli osigurati nastavak snabdijevanja električnom energijom do 29. aprila 2021. i uspješno završiti sezonu grijanja.

Potcrtano je da je, u isto vrijeme, tokom inspekcijskog nadzora koji je izvršio kantonalni inspektor u JP Grijanje u februaru 2021., u vezi sa visokonaponskom opremom koja se nalazi u staroj "Termoelektrani", JP Grijanju je naloženo da ispuni tehničke zahtjeve u vezi sa sigurnim radom visokonaponskog postrojenja koje obezbjeđuje električnu energiju za pumpnu stanicu stare Termoelektrane i sanirati građevinska oštećenja na objektu stare "Termoelektrane" u dijelu elektroopreme.

Kako bi elekrična energija bila korištena na legalan način, bilo je također potrebno da JP Grijanje osigura uvjete za  postavljanje uređaja za mjerenje potrošnje električne energije na mreži sa koje se napaja elektrooprema pumpne stanice od strane ArcelorMittal Zenica.

Tvrde da je JP Grijanje u svojim pisanim komunikacijama kontinuirano izbjegavalo pokretanje takvih aktivnosti i fokusiralo se isključivo na izbjegavanje odgovornosti, tvrdeći da nisu korisnici ili vlasnici podstanice. Međutim, važnost navedenog postrojenja potvrđena je i Odlukom Gradskog vijeća da je u javnom interesu da JP Grijanje očuva instalacija za potrebe daljinskog grijanja grada koje se nalazi u objektu stara "Termoelektrana".

Imajući u vidu da nakon svih ovih mjeseci JP Grijanje nije ispunilo zakonske uvjete prije početka sezone grijanja 2021./2022. i nije dobilo potrebno odobrenje Elektroprivrede BiH u vezi sa preuzimanjem električne energije, kompanija ArcelorMittal Zenica je na vlastitu inicijativu, a u cilju što bržeg rješavanja problema, 7. oktobra 2021. poslala zahtjev Elektroprivredi BiH - Elektrodistribucija Zenica, kako bi se JP Grijanju omogućilo instaliranje odgovarajućeg mjernog uređaja, čime bi JP Grijanje regulisalo svoje obaveze prema Elektroprivredi u skladu sa zakonom.

VEZANI TEKST - Zenica se smrzava, iz Gradskog vijeća najavljuju proteste pred ArcelorMittalom

Međutim, kako bi izbjeglo preuzimanje obaveze plaćanja potrošene električne energije, JP Grijanje je osiguralo ugradnju brojila samo na 0,4 kV. Takav napon, međutim, služi samo za osvjetljenje i pomoćno napajanje. Pumpe, koje se koriste za cirkulaciju vode u sistemu grijanja, napajaju se 5 kV visokim naponom. Taj prijedlog nije u skladu s važećim propisima ili Rješenjem federalnog inspektora u kojem se jasno kaže da isporuku električne energije treba regulisati na 5 kV. Bez ovog napajanja ne može raditi pumpna stanica Termoelektrane, a samim time ni sistem grijanja grada.

- Kao i svih prethodnih godina, kompanija ArcelorMittal Zenica ostaje opredijeljena da učini sve što je u njenoj moći da grad Zenica dobije tople radijatore i to što je prije moguće, pa ovim putem još jednom apelira na JP Grijanje da je potrebno regulisati snabdijevanje električnom energijom kao i ugraditi odgovarajuće brojilo i zaključiti potrebni protokol sa Elektroprivredom BiH. Također, neophodno je da JP Grijanje potpiše novi Ugovor za nadolazeću sezonu grijanja, što oni ni do danas nisu učinili. Nakon toga, kompanija ArcelorMittal Zenica će odmah moći preuzeti svoje obaveze u vezi sa daljinskim grijanjem u gradu, ali sve dok navedene obaveze nisu ispunjene, kompanija ne može raditi suprotno rješenju inspektora i zakonskim propisima - saopćeno je iz te kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.