open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Arnautović najavio mogućnost poništavanja izbora u RS-u: Šta kaže Izborni zakon BiH i dosadašnja praksa
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović izjavio je da će biti razmotreno pitanje mogućnosti poništenja izbora u bh. entitetu Republika Srpska.
19.10.2022. u 18:31
get url
text

VEZANI TEKST - Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju, utvrđene brojne izborne malverzacije

- Razmotrit ćemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utječu na rezultate izbora, onda je CIK dužan da to poništi - rekao je Arnautović u emisiji Rezime na FTV-u.

On je tako odgovorio na pitanje da li je moguće poništenje izbora u RS-u, dodavši da će "u svakom slučaju to pitanje biti raspravljeno".

Arnautović je dalje kazao da CIKBiH "apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom BiH", dodavši da su propisane četiri radnje da bi se došlo do konačnih rezultata izbora.

- Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, ovjera da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima - kazao je on.

Dodao je da je CIK sada na prvom koraku, utvrđivanju izbora, naglašavajući da je ogroman pritisak na CIK.

Izbornim zakonom BiH definirano je da će "Centralna izborna komisija BiH poništiti izbore u izbornoj jedinici ili na nekom biračkom mjestu, ako ustanovi da je za vrijeme glasanja ili brojanja glasačkih listića došlo do nepravilnosti koje mogu utjecati na rezultate izbora".

"Ponovni izbori provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora", stoji u Izbornom zakonu BiH.

Podsjetimo, i do sada je CIK donosio odluke o poništavanju izbora i ponovnim izborima, za određena biračka mjesta ili izborne jedinice na kojima su utvrđivane malverzacije.

Tako je u januaru 2017. godine CIK donio odluku kojom se poništavaju izbori u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za Općinsko vijeće i to na 23 biračka mjesta. Lokalni izbori u BiH održani 2. oktobra 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac na 23 biračka mjesta nisu provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, odnosno, izborni proces je prekinut.

CIK je 21. januara 2021. godine poništio izbore u Srebrenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine. Poništeni su izborni rezultati za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Potvrđene su brojne malverzacije, od omogućavanja glasanja bez važećih bh. dokumenata, brojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Također, utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.