open-navfaktor-logo
search
Predsjednik CIK-a
Arnautović: Neprihvatanje mandata nekad je bilo kažnjivo, preletače treba regulirati Izbornim zakonom
Mnogo bure u javnosti izazvala je odluka zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senada Alića i Jakuba Suljkanovića da podrže novu većinu u Tuzlanskom kantonu, koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA). Iz PDA su odmah krenule optužbe za političku korupciju, kojima su se priključile i neke druge stranke, a najglasniji su bili predstavnici sarajevske "Trojke".
11.11.2022. u 13:06
get url
text

VEZANI TEKST - Sunce pregrijalo u Banovićima: PDA napuštaju organizacije u Srebreniku, Gradačcu i Sapni

Na pitanje o političkoj korupciji i kako gleda na prelazak određenih kandidata na izborima u druge stranke ili napuštanje stranaka s čijih su lista kandidati birani, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović rekao je da "CIK provodi Izborni zakon BiH".

- Svaki slučaj koji izaziva sumnju u počinjenje krivičnog djela, prema odredbama Izbornog zakona, mi smo dužni da prijavimo Tužilaštvu BiH. Dostavili smo 44 prijave u proteklom periodu i intenzivno radimo na dokumentovanju ostalih slučajeva za koje sumnjamo da su počinjeni prekršaji ili krivična djela. Ne želimo doći u situaciju da samo novčano ili zabranom rada sankcioniramo neke članove biračkih odbora ili općinskih izbornih komisija, a da se istovremeno radi o počinjenju krivičnog djela. Uvijek ćemo prednost dati počinjenju krivičnog djela i sačekati odluku nadležnog tužilaštva - rekao je Arnautović.

VEZANI TEKST - Forto, Kasumović i Karić nisu prihvatili mandate, CIK pozvao ostale da se izjasne

Konkretan prelazak ili napuštanje bilo koje stranke Arnautović nije želio komentirati jer se "CIK ne bavi politikom i političkim odnosima".

- Svjedoci smo bili kada je CIK provodio izbore u okviru misije OSCE-a i ispunjavanja Aneksa III Dejtonskog sporazuma, postojala su pravila i propisi privremene izborne komisije. Prema tim pravilima bilo je zabranjeno voditi kampanju za jedan nivo, a onda dati ostavku i zadržati poziciju koju imate na nekom drugom mjestu. Sjećam se da su Stranka za BiH u Kantonu Sarajevo i njen lider tadašnji (Haris Silajdžić, op. a.) sankcionirani jer je tadašnji načelnik Općine Stari Grad vodio listu za kanton, a onda nije prihvatio mandat i ostao je načelnik - pojasnio je Arnautović.

U to vrijeme, istakao je on, nije bilo tih famoznih preletača ili papaka, kako ih ko zove.

VEZANI TEKST - Preletači šokirani da je neko u TK promijenio stranački dres, a stranke i vlast u KS su sastavljali od takvih

- Tih slučajeva preletača nije bilo ranije, ali su eskalirali u posljednje vrijeme. Tu stvar bi trebalo regulirati Izbornim zakonom BiH i prepoznati je kao problem. Sada u ovom momentu mi to ne možemo komentirati - rekao je Arnautović.

Kada je u pitanju popuna Doma naroda FBiH, odnosno načini kako će se tretirati upražnjena mjesta gdje u kantonalnim skupštinama nema dovoljno predstavnika nekih naroda ili ostalih, Arnautopvić kaže da su procedure već pokrenute.

- Dom naroda FBiH bit će popunjen u skladu s Izbornim zakonom BiH i uputstvom koje je donio CIK, odnosno posebnim aktom koji smo nazvali kriterij za popunu nedostajućih delegata. CIK je već objavio te procedure, a sve ćemo znati kada vidimo izbore u skupštinama kantona. Kriteriji su jasni i procedure su propisane - rekao je Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.